Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Karamelläppelpaj med kardemumma

Äppelpaj i små formar med karamelltopping. Formarna ska vara cirka 10 centimeter i diameter.

Karamelläppelpaj med kardemumma
Karamelläppelpaj med kardemumma
Karamelläppelpaj med kardemumma
Thomas Carlén

Pajdeg

  • 3 dlvetemjöl
  • 125 gsmör- till degen
  • 1 stägg- till degen

Fyllning

  • 4 stäpplen
  • 50 gsmör
  • 1 dlströsocker
  • 1 burkkondenserad mjölk- 397 g
  • 0,5 tskkardemummakärnor- stötta
  • 2 stägg

Gör så här

  1. Lägg vetemjöl, smör i bitar och knäckt ägg i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en degboll bildas. Dela degen i sex delar och tryck ut i sex pajformar med löstagbar botten, cirka 10 centimeter i diameter. Ställ in i kylen 30 minuter. Förgrädda pajskalen, cirka 8 minuter. Skala, dela och kärna ur äpplen. Skär dem i tunna klyftor. Smält smör och socker i en kastrull. Rör om och låt blandningen få en ljusbrun färg. Lägg ner äppelklyftorna och låt de sjuda en stund. Lyft upp klyftorna (låt sockerkaramellen vara kvar i kastrullen) och fördela i pajskalen. Tillsätt den kondenserade mjölken och kardemumma i karamellen och låt den sjud under omrörning 5 minuter. Vispa äggen och tillsätt dem och rör om. Fördela blandningen över äppelklyftorna och grädda pajerna i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Dekorera med mynta eller citronmeliss. Servera med lättvispad grädde eller glass.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök