Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kantarellstekt fläskfilé med selleripuré och brynt hasselnötssky

Recept på stekt fläskfilé som steks tillsammans med torkade trattkantareller. Servera fläskfilén med selleripuré och hasselnötssky.

Kantarellstekt fläskfilé med selleripuré och brynt hasselnötssky
Kantarellstekt fläskfilé med selleripuré och brynt hasselnötssky
Kantarellstekt fläskfilé med selleripuré och brynt hasselnötssky

Ingredienser

  • 500 gfläskfilé- gärna ekologisk
  • 20 gtrattkantareller- torkade
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 tskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Puré

  • 600 grotselleri
  • 300 gpotatis
  • 1 msksmör
  • 1,5 dlmjölk
  • 1 tsksalt

Sky

  • 3 msksmör
  • 2 dlvitt vin- torrt
  • 1 dlhasselnötter- rostade och skalade
  • 2 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Sallad

  • 150 gharicots verts
  • 2päron- små
  • 50 grucola
  • 2 mskolivolja
  • 2 krmflingsalt

Gör så här

  1. Puré: Skala och skär selleri och potatis i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Låt rinna av och mixa slätt med mixerstav. Tillsätt smör, mjölk och salt och mixa. Håll varmt.

  2. Mixa kantarellerna till ett fint smul med mixerstav. Skala och grovkrossa vitlöksklyftorna.

  3. Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet. Rulla i svampsmulet. Krydda med salt och peppar.

  4. Stek köttet runt om och stek det på medelvärme med vitlök och smör ca 2 min. Strö lite extra svampsmul på köttet under stekningen. Spara överblivet smul. Lägg kött och vitlök i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, ca 15 min. Ta ut och låt köttet vila. Krydda med salt och peppar.

  5. Sky: Lägg smöret i pannan och  bryn tills det doftar nötigt. Tillsätt vin, 1 msk svampsmul, salt och peppar. Låt sjuda ca 2 min. Rör i nötterna.

  6. Ansa haricots vertsen. Kärna ur och skär päronen i klyftor. Koka  bönor och päron i lättsaltat vatten ca 2 min. Kyl ner i kallt vatten.

  7. Ansa och skiva rädisorna tunt, gärna på mandolin. Blanda haricots verts, päron, rädisor och rucola med olja och salt.

  8. Skär köttet i skivor och servera med puré, sky och sallad.

Vad tyckte du om receptet?

– Jag tycker det är viktigt att handla bra kött. Välj gärna ekologiskt och satsa på ett lite dyrare kött och kanske en mindre bit i stället. Torkade trattkantareller har en mustig och fin smak. Här har jag blandat dem i såsen och rullar köttet i dem före stekning. Petra Lindstrand