Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kantarellsoppa med twistade oststänger

Kantarellsoppa som är len och rund i smaken.

Kantarellsoppa med twistade oststänger
Kantarellsoppa med twistade oststänger
Kantarellsoppa med twistade oststänger
Foto: Per Magnus Persson

Kantarellsoppa

  • 300 gkantareller
  • 3bananschalottenlökar
  • 1,5 mskolivolja
  • 3 dlvitt vin- gärna chardonnay, torrt
  • 4 dlvispgrädde
  • 4 dlvatten
  • 1,5 tärningsvampbuljong- eller grönsaksbuljong
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmpeppar

Konjaksgrädde

  • 1 dlvispgrädde
  • 2 tskkonjak

Oststänger

  • 2smördegsplattor- frysta
  • 2 msknaturell färskost
  • 1 dlvästerbottensost- riven
  • 1äggula

Gör så här

  1. Twistade oststänger: Sätt ugnen på 225 grader. Låt smördegsplattorna tina i rumstemperatur, ca 10 min. Kavla ut till dubbel storlek.

  2. Bred färskost på halva degplattan och strö över ost. Vik över den andra deghalvan och skär varje platta i fyra remsor, ca 1 1/2 cm breda.

  3. Tvinna remsorna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispad äggula.

  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt svalna på galler.

  5. Kantarellpajen: Ansa och skär kantarellerna i mindre bitar. Skala och finhacka löken.

  6. Fräs svamp och lök i olja under omrörning tills vätskan kokat in, ca 2 min. Tillsätt vinet och låt koka tills cirka hälften återstår.

  7. Häll grädde och vatten i kastrullen och smula i buljongtärningarna. Låt koka ytterligare ca 10 min.

  8. Mixa soppan slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  9. Konjakgrädde: Vispa grädden fast och smaksätt med konjak.

  10. Servera soppan med en klick konjaksgrädde och oststänger.

  11. Ps. Testa gärna också vårt recept på kantarellsoppa med löjromsticks!

Vad tyckte du om receptet?