Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kantarellrisotto

Krämig risotto smaksatt med vitt vin och fullproppad med färska kantareller. Kan det bli bättre?

KantarellrisottoKantarellrisottoKantarellrisotto
Ove Lindfors

Ingredienser

  • 400 gkantareller- cirka färska eller trattkantareller
  • 2vitlöksklyftor
  • 0,75 dlolivolja
  • 1 dlbladpersilja- hackad
  • flingsalt
  • peppar- nymald
  • 2 tärningarhönsbuljong
  • 8 dlvatten
  • 1gul lök
  • 4 dlrisottoris
  • 2 dlvitt vin
  • 2 msksmör
  • 150 ggorgonzola

Gör så här

  1. Ansa och dela kantarellerna. Skala och hacka vitlöken. Mjukstek kantarellerna i hälften av olivoljan. Blanda i vitlöken mot slutet. Ta från värmen och blanda i persilja. Krydda med salt och peppar.

  2. Koka upp buljongen i vattnet och håll den varm. Skala och hacka löken.

  3. Fräs löken några minuter i resten av olivoljan i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt riset och låt det fräsa med under omrörning en liten stund tills det är blankt. Häll på vinet och låt nästan koka in.

  4. Häll på så mycket het buljong att riset täcks och låt vätskan koka in. Fortsätt sedan att koka risotton på detta sätt: Späd med lite buljong i taget och låt den koka in innan mer tillsätts. Rör om regelbundet. Koka tills riset är nätt och jämnt mjukt, cirka 20 minuter. Risotton ska vara krämig, men riskornen ska fortfarande ha en fast kärna i mitten.

  5. Blanda i kantarellerna när 5 minuter av koktiden återstår.

  6. Ta risotton från värmen och blanda i smör och ost. Smaka av med peppar och låt risotton vila under lock någon minut. Späd eventuellt med mer vatten, risotton ska vara krämig.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök