Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kantarellpaj – recept på härlig svamppaj

Recept på underbart god kantarellpaj. Gör den i små portionsformar – blir fint och festligt att servera.

Kantarellpaj – recept på härlig svamppajKantarellpaj – recept på härlig svamppajKantarellpaj – recept på härlig svamppaj
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

    Pajdeg

    • 3 dlvetemjöl
    • 125 gsmör
    • 2 mskvatten- kallt

    Fyllning

    • 200 gkantareller- gula
    • 2schalottenlökar
    • 2 msksmör
    • 2 tskcitrontimjan- eller timjan
    • 2 dlost- riven
    • 3ägg
    • 2 dlgräddfil
    • salt- peppar

    Gör så här

    1. Lägg vetemjöl och bitar av smör i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut pajdegen i 6 pajformar med löstagbar kant, cirka 10 cm i diameter. Ställ formarna i kylen, cirka 30 minuter.

    2. Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.

    3. Skala och skiva schalottenlökarna. Ansa kantarellerna och riv dem stora i mindre bitar. Fräs dem och schalottenlökarna i en stekpanna med smör tills vattnet kokat bort och svampen börjar ta färg. Krydda med salt, peppar och timjan.

    4. Blanda kantarellerna med osten och fördela i pajskalen. Vispa samman ägg och gräddfil i en skål. Krydda med salt och peppar och skeda över fyllningen. Grädda pajerna, cirka 20 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Garnera med timjankvist. Servera med sallad.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén