Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på underbart god kantarellpaj. Gör den i små portionsformar – blir fint och festligt att servera.
Lägg vetemjöl och bitar av smör i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills det bildas en degboll. Tryck ut pajdegen i 6 pajformar med löstagbar kant, cirka 10 cm i diameter. Ställ formarna i kylen, cirka 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Nagga pajbotten med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter i mitten av ugnen.
Skala och skiva schalottenlökarna. Ansa kantarellerna och riv dem stora i mindre bitar. Fräs dem och schalottenlökarna i en stekpanna med smör tills vattnet kokat bort och svampen börjar ta färg. Krydda med salt, peppar och timjan.
Blanda kantarellerna med osten och fördela i pajskalen. Vispa samman ägg och gräddfil i en skål. Krydda med salt och peppar och skeda över fyllningen. Grädda pajerna, cirka 20 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Garnera med timjankvist. Servera med sallad.
Recept och styling: Christina Asplund Foto: Thomas Carlén