Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kantarellpaj med timjan

En matig paj med höstens goda kantareller. Pajen får smak av timjan i både pajskal och fyllning. Servera pajen med en god sallad.

Kantarellpaj med timjan
Kantarellpaj med timjan
Kantarellpaj med timjan
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 125 gsmör
  • 1 msktimjan- hackad, eller 1 tsk torkad
  • 2 mskcrème fraiche- eller matyoghurt

Fyllning

  • 1 lkantareller- gula (ca 3 dl förvällda)
  • 2schalottenlökar
  • 2 msksmör
  • 2 tskcitrontimjan- hackad, eller vanlig timjan
  • 1 tsksalt- + 0,5 tsk
  • 2 krmnymald svartpeppar- + 1 krm
  • 2 dlost- riven
  • 3ägg
  • 2 dlvispgrädde

Garnering

  • kantareller- frästa
  • persilja

Tillbehör

  • sallad

Gör så här

  1. Lägg mjöl, smör, i bitar, och timjan i en matberedare. Mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt crème fraiche och mixa snabbt ihop. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Ställ formen i kylen i ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 225°. Nagga pajbottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min.

  3. Fyllning: Rensa kantarellerna och riv de stora i mindre bitar. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna tills vattnet kokat bort och svampen börjar ta färg. Krydda med timjan, 1 tsk salt och 2 krm peppar.

  4. Blanda kantarellerna med osten och fördela i pajskalen. Vispa samman ägg och grädde. Krydda med 1/2 tsk salt och 1 krm peppar. Häll äggstanningen försiktigt över fyllningen.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 min tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg. Garnera med frästa kantareller och persilja. Servera med sallad.

Vad tyckte du om receptet?