Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Rysk kolasås med lingon och kanelparfait

Frysta lingon med tjinuskisås (rysk kolasås) är en klassiker men här har jag valt att blanda lingonen i kolasåsen. Det blir en härlig kontrast mellan det söta och syrliga. Till den varma såsen passar det bra med en len och krämig kanelparfait.

Rysk kolasås med lingon och kanelparfait
Rysk kolasås med lingon och kanelparfait
Rysk kolasås med lingon och kanelparfait
Ove Lindfors

Kanelparfait

  • 2 stäggulor
  • 0,75 dlflorsocker
  • 1 tskvaniljsocker
  • 1 tskkanel- mald
  • 2 stäggvitor
  • 2 mskströsocker
  • 3 dlvispgrädde

Lingonkolasås

  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlbrun farin
  • 2 dlvispgrädde
  • 1 dllingon

Gör så här

  1. Kanelparfait: Vispa äggulor, florsocker, vaniljsocker och kanel pösigt. Vispa äggvitorna tillsammans med strösockret till ett vitt och fast skum. Vispa grädden.

  2. Blanda försiktigt ner grädden i kanel-smeten. Vänd sist ner äggvitorna.

  3. Klä en form med platsfolie. Häll smeten i formen, täck över och frys minst 4 timmar.

  4. Ta ut parfaiten i god tid före servering och servera med den varma såsen.

  5. Lingonkolasås: Smält strösocker och farinsocker sakta i en kastrull.

  6. Häll i lite grädde i taget och koka ihop tills sockret löst sig.

  7. Blanda i lingonen, koka någon minut.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök