Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kanelkokt lammlägg med pistasch och mynta

Lammläggen kokas tills köttet lätt faller isär, och skyn kokas ner till smakrik sås.

Kanelkokt lammlägg med pistasch och mynta
Kanelkokt lammlägg med pistasch och mynta
Kanelkokt lammlägg med pistasch och mynta
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 4lammläggar- (à ca 500 g)
  • 2gula lökar
  • 2morötter
  • 1 bitingefära- (ca 4 cm)
  • 0,5 tskspiskummin- hel
  • 5 msksmör
  • 1 flaskarött vin- (75 cl)
  • 8 dlvatten
  • 2kanelstänger- (ca 20 cm långa)
  • 2lagerblad
  • 2 tsksalt
  • 0,5 mskvetemjöl
  • 3 mskmuscovadosocker- ljust
  • 1 tsksoja- kinesisk

Couscous

  • 2 dlcouscous- stor (moghrabiah eller pärlcouscous)
  • 1granatäpple- litet
  • 1 bitgurka- (ca 10 cm)
  • 1silverlök
  • 2,5 tskvitvinsvinäger
  • 3 mskolivolja
  • 1 tskströsocker
  • 1 dlmynta- hackad
  • 1 dlpersilja- slätbladig, hackad
  • 1 krmsalt
  • 2 mskcitron- pressad
  • 0,5 dlpistaschnötter- grovhackade
  • 1 tsksumak- eventuellt

Gör så här

  1. Skala och skär löken i klyftor. Skala och skiva morötterna. Skala och finhacka ingefäran. Fräs lök, morötter, ingefära och spiskummin i 2 msk smör i en stor gryta eller en tryckkokare. Lägg i lammläggen och häll på vin och vatten. Bryt kanelstängerna i mindre bitar och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad och salt. Låt koka under lock ca 1 timme i tryckkokare eller 2 timmar i vanlig gryta.

  2. Couscous: Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen. Halvera granatäpplet och plocka ut kärnorna. Strimla gurkan. Skala och skiva löken. Blanda löken med vinäger, 1 msk olja och socker.

  3. Lyft upp läggarna och ställ åt sidan på ett fat. Koka ihop skyn tills 1/4 återstår. Sila skyn. Rör ut mjölet i lite kallt vatten. Häll redningen i skyn. Låt småkoka ca 5 min. Smaksätt med muskovadosocker och soja.  Blanka av såsen med 3 msk smör. Lägg läggarna i såsen och låt allt bli varmt.

  4. Blanda lök, couscous, gurka, mynta, persilja och granatäpple. Tillsätt salt,  citronsaft  och 2 msk olja. Toppa couscousen med pistaschnötter och eventuellt sumak. Servera läggarna med kanelsås och couscous.

Vad tyckte du om receptet?