Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kanelbullar gräddas i långpanna och blir brytbullar. Det är praktiskt att kalljäsa på plåten i kyl under natten - ta fram dagen därpå, låt jäsa upp ordentligt och grädda sedan.
Ta fram och låt alla ingredienser bli rumstempererade. Smula jästen i en köksassistent eller bunke. Tillsätt äppeljuice och rör om så att det blandas.
Tillsätt sirap, kardemumma, salt och det mesta av mjölet (spara 1/2 dl till utbakningen). Klicka ner smöret och arbeta degen kraftigt i minst 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk cirka 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kanske behövs lite mera mjöl men var försiktig med mjölmängden, bullarna blir saftigare med mindre mängd. Kavla ut degen till en stor rektangel.
Rör samman smör, socker kanel och majsstärkelse till fyllningen. Blanda
ner äppelmoset.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en rulle från långsidan. Skär rullen i 20 bitar. Lägg dem glest på bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30 x40 centimeter).
Täck med plastfolie och låt stå i kylen över natten. Eller låt jäsa på vanligt vis i rumstemperatur under bakduk cirka 30 minuter.
Ta fram plåten ur kylen och låt bullarna jäsa upp ordenligt i rumstemperatur minst en timme. Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla försiktigt med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Dofta över florsocker, om så önskas och servera som brytbröd eller uppskuret i bitar.
Recept från Mitt kök