Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kanelbullar – klassiskt grundreceptet

Recept på klassiska kanelbullar. Här hittar du ett grundrecept på kanelbullar som ger saftiga bullar med kanelfyllningen rik på smak och sötma.

Kanelbullar – klassiskt grundreceptet Kanelbullar – klassiskt grundreceptet Kanelbullar – klassiskt grundreceptet
Klassiska kanelbullar, perfekt fikabröd! Foto: Eva Nordlinder

Ingredienser

  • 50 gjäst
  • 150 gsmör
  • 2,5 dlmjölk
  • 2,5 dlvatten
  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 1 mskkardemumma- grovstött
  • 0,5 tsksalt
  • 13 dlvetemjöl- (780 g)

Kanelfyllning

  • 150 gsmör- rumsvarmt
  • 1 dlströsocker
  • 1 mskkanel- mald

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 0,5 dlpärlsocker

Sockerlag

  • 0,5 dlströsocker
  • 0,5 dlvatten

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölk och vatten. Värm till 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den lösts upp.

  2. Tillsätt resten av degvätskan, ägg, socker, kardemumma, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen.

  3. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt ca 40 min.

  4. Fyllning: Rör ihop smör, socker och kanel till en smidig smet.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 30 x 40 cm. Bred på fyllningen. Rulla ihop degplattorna och skär dem i bitar.

  6. Lägg bullarna med snittytan uppåt i pappersformar ställda på plåtar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 250°.

  7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 8–10 min.

  8. Sockerlag: Koka socker och vatten till en simmig lag. Pensla bullarna med sockerlag direkt efter gräddning. Den stelnade sockerlagen förhindrar fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.

Vad tyckte du om receptet?

Tips för extra saftiga kanelbullar

För att få saftiga bullar använd så lite mjöl som möjligt. Alla degar är olika. Ibland behövs inte den mängden mjöl som står i receptet. Spara en eller ett par deciliter till utbakningen.

Ju längre jästid – desto saftigare bullar. Stressa inte!

Baka med smör.

Pensla med sockerlag efter gräddning (en sockerlag kokad på ½ dl vatten och ½ dl strösocker). Den stelnade sockerlagen förhindrar nämligen fukt att avdunsta vilket gör att bullarna håller sig saftiga längre.

3 olika fyllningar till dina kanelbullar

För dig som vill göra något extra – här under följer tre riktigt goda varianter av kanelbullar som är värt att testa. Med mörk choklad, blåbär eller vanilj:

Kanelbullar med mörk choklad

Foto: Agneta Thorsèn

Kanel och choklad är en mycket god kombination i bullar. Följ grundreceptet ovan men i fyllningen av smör, socker och kanel – bryt även ner bitar av 200 gram mörk choklad (70%).

Blåbärsbullar

Följ grundreceptet ovan, men byt ut fyllningen till: Smör (150g), blåbär (5-6 dl) och syltsocker (2,5 dl) som fyllning. Har du inte syltsocker hemma går det bra att använda strösocker mixat med lite potatismjöl.

Vaniljbullar

Följ grundreceptet ovan, men byt ut fyllningen till: Smör (150g), strösocker (8 msk) och vaniljsocker (4 msk).

Kanelbullar med mandelmassa

Följ grundreceptet på klassiska kanelbullar, och med samma fyllning. Men avsluta med att hyvla mandelmassa ovanpå!

Så snurrar du kanelbullar

Dela degen i två delar. Kavla den ena delen till en jämn och avlång rektangel på mjölat bakbord. Bred på hälften av fyllningen och vik ihop degen. Kavla lätt på ovansidan av den vikta degen. Skär degen i ca 15 avlånga strimlor. Tvinna varje strimla och snurra ihop dem till en bulle.

Fler recept på goda kanelbullar hittar du här:

Läs mer: Bästa receptet på knäckig äppelpaj