Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kanderade chokladkaramelläpplen med rostade salta mandlar

Var försiktig när du arbetar med karamellen, då är den väldigt het. Vill du att barnen ska vara med och göra de kanderade äpplena, håll dem under ständigt uppsikt.

Kanderade chokladkaramelläpplen med rostade salta mandlarKanderade chokladkaramelläpplen med rostade salta mandlarKanderade chokladkaramelläpplen med rostade salta mandlar
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 8blompinnar
  • 8äpplen
  • 100 gsötmandelkärnor- salta rostade
  • 100 gmörk choklad
  • 150 gsmör
  • 1,5 dlströsocker
  • 1,75 dlsirap- ljus

Gör så här

  1. Skölj och torka äpplena noga. Låt dem ligga i kylskåp cirka 1 timme.

  2. Hacka nötterna och häll dem i en djup tallrik. Hacka chokladen.

  3. Blanda smör, socker och 1 dl av sirapen i en kastrull och koka upp under omrörning till sockret smält. Sjud blandningen utan omrörning till 140 grader, använd hushållstermometer, eller tills det har blivit en ljusbrun karamell, cirka 10 minuter. Ta kastrullen från värmen och rör i chokladen och resten av sirapen till en slät smet.

  4. Häll över chokladkaramellen i en smal hög bunke.

  5. Stick en blompinne djupt in i grenfästet på varje äpple och doppa dem först i karamellsmeten och sedan i nötterna.

  6. Ställ de färdiga äpplena på en plåt med bakplåtspapper och låt dem kallna.

Vad tyckte du om receptet?

Recept ur "Julgodis" av Lena Söderström (Semic). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök