Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kamben med sötsyrlig sås med äpple och ingefära

Recept på kamben griljerade med sötsyrlig äppel- och ingefärssås. Sötman från äpplet och hettan från ingefäran är verkligen två smakför­höjare på kambenen. Förbereds med fördel dagen före.

Kamben med sötsyrlig sås med äpple och ingefära
Kamben med sötsyrlig sås med äpple och ingefära
Kamben med sötsyrlig sås med äpple och ingefära
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1,5 kgkamben
  • 1gul lök
  • 1äpple
  • 2 tsksalt
  • 1,5 lvatten- ca

Äpple- och ingefärssås

  • 1äpple
  • 1 bitingefära- (25 g)
  • 1 dläppelcidervinäger
  • 1 dlfarinsocker
  • 1 msktomatpuré
  • 1 krmsalt
  • 1 tskflingsalt

Gör så här

  1. Skala och skär löken i klyftor. Skär äpplet i klyftor. Lägg lök och äpple i en gryta. Lägg i kamben och salt. Häll på vatten så att det precis täcker köttet. Koka upp och låt kambenen sjuda under lock i ca 1 tim tills köttet lossar från benet. Låt kambenen kallna i spadet.

  2. Sås: Kärna ur och riv äpplet. Skala och riv ingefäran. Lägg äpple och ingefära i en kastrull och tillsätt vinäger, farinsocker, tomatpuré och salt. Låt koka i ca 5 min. Mixa sås slät med stavmixer.

  3. Sätt ugnen på 250°. Ta upp kam­benen från buljongen och torka av dem med hushållspapper. Lägg dem på en plåt. Bred såsen på kambenen. Griljera mitt i ugnen i ca 15 min tills de fått en fin krispig yta.

  4. Skär kambenen i bitar. Strö över flingsalt och servera.

Vad tyckte du om receptet?