Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalvytterfilé med belugasallad, ugnsbakad tomat och skummig jordärtskockssås

Citronverbena kan vara lite svårt att hitta, byt i så fall ut mot citronmeliss.

Kalvytterfilé med belugasallad, ugnsbakad tomat och skummig jordärtskockssås
Kalvytterfilé med belugasallad, ugnsbakad tomat och skummig jordärtskockssås
Kalvytterfilé med belugasallad, ugnsbakad tomat och skummig jordärtskockssås
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1 kgkalvytterfilé
  • 0,5 dlcitronverbena- plockad
  • 1citron- rivet skal
  • 0,5 mskflingsalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 msksmör
  • 2 mskrapsolja
  • 0,5 mskcitron- pressad

Belugasallad

  • 500 gkörsbärstomater
  • 1 krmsalt
  • 0,5 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 krmströsocker
  • 4 dlbelugalinser
  • 1hönsbuljong- (tärning + vatten)
  • 1vitlöksklyfta- skalad
  • 3 kvistartimjan- och 2 msk plockad timjan
  • 200 gsidfläsk
  • 2 mskolivolja

skummig jordärTskockssås

  • 350 gjordärtskockor
  • 3 dlmjölk- lätt
  • 1 dlmatlagningsgrädde
  • 0,25 tärninghönsbuljong
  • 0,5 dlvatten
  • 2 krmsalt
  • 0,5 krmvitpeppar- nymald
  • 1 tskcitron- pressad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan upp på en plåt. Salta, peppra och sockra. Torka mitt i ugnen ca 1 timme.

  2. Koka linserna mjuka i hönsbuljong tillsammans med vitlöksklyftan och timjanstjälkar 15-20 min. Häll av i en sil och skölj med kallt vatten.

  3. Skär sidfläsket i små kuber. Stek i stekpanna tills fläsket är knaprigt. Lägg upp fläsket på hushållspapper.

  4. Kött: Sätt ugnen på 150°. Putsa köttet och dela det mitt i på längden så att du får ut 2 smala filéliknande bitar.

  5. Lägg upp 2 ark aluminiumfolie med en bit bakplåtspapper på. Lägg citronverbena och citronskal på pappret. Salta och peppra köttet och bryn filéerna i smör och olja.

  6. Rulla in dem i folien med citronverbenan. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min i tills innertemperaturen är 55°. Låt köttet vila ca 10 min före tranchering.

  7. Sås: Skala och skär jordärtskockorna i mindre bitar. Koka dem med 2 dl mjölk, grädde, buljong och vatten tills de är mjuka. Spara ca 1 dl av mjölken till servering.

  8. Mixa såsen slät med mixerstav. Sila och smaka av med salt och peppar.

  9. Servering: Hetta upp en stekpanna med olivolja. Stek linserna 2-3 min så att de blir varma. Tillsätt sidfläsket, torkade tomater och plockad timjan.

  10. Koka upp såsen och häll i resten av lättmjölken och citronsaften. Mixa såsen skummig med mixerstav. Tillsätt ev mer mjölk om den känns för tjock.

  11. Lägg upp linsblandningen på tallrikar. Skär upp köttet i 6 skivor, skumma upp såsen och servera till.

Vad tyckte du om receptet?