Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalvytterfilé med basilikamos och tomatkompott

För det bästa köttet är en bra stektermometer den bästa hjälpen.

Kalvytterfilé med basilikamos och tomatkompottKalvytterfilé med basilikamos och tomatkompottKalvytterfilé med basilikamos och tomatkompott

Ingredienser

  • 600 gkalvytterfilé
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Basilika- och citronmos

  • 800 gmjölig potatis
  • 2,5 dlmellangrädde- eller vispgrädde
  • 2 msksmör
  • 1 krukabasilika
  • 0,5citron- finrivet skal
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Syrlig tomatkompott

  • 500 gkörsbärstomater
  • 1 mskolivolja
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tskvit balsamvinäger

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Halvera tomaterna och lägg dem med snittytan uppåt i en väloljad ugnssäker form. Salta, peppra och tillaga mitt i ugnen ca 40 min.

  2. Lägg tomaterna i en skål. Droppa över vinäger och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150°.

  3. Krydda köttet med salt och peppar och bind ev upp det med steksnöre. Bryn köttet runt om i smör i en het stekpanna. Lägg över i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen ca 30 min till 58° innertemperatur. Låt köttet vila 10 min.

  4. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Värm grädde och smör i en kastrull. Tillsätt basilikan och mixa med mixerstav tills basilikan är finfördelad.

  5. Pressa potatisen genom potatispress. Häll över gräddblandningen och vispa till ett luftigt mos. Späd med mera grädde om det behövs. Smaka av med citronskal, salt och peppar.

  6. Skär köttet i skivor och servera med basilikamos och tomatkompott.

Vad tyckte du om receptet?