Slippa gelatin?
För att slippa använda gelatin kan man lägga i några extra ben och en grisfot i koket.
Frysa kalvsylta
Kalvsylta går att frysa men måste efter upptining smältas om och på nytt få stelna i form.
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Husets kalvsylta – kockens stolthet! Visst tar det tid och visst undrar man hela tiden om gelén ska bli tillräckligt stabil. Att göra egen kalvsylta är lite överkurs, men det är ändå i triumf man sätter fram en hemlagad sylta!
Häll drygt 2 liter vatten i en rymlig gryta med lock. Koka upp och lägg i kött, ben och grisfot. Vattnet ska täcka. Låt sjuda utan lock ca 10 min och skumma ytan väl.
Foto: Ulf Svensson
kalvsylta - skumma grytan
Skala och skär lök och morot i bitar. Lägg ner det i koket tillsammans med lagerblad, pepparkorn och salt. Sjud under lock ca 1 1/2 timme.
Foto: Ulf Svensson
kalvsylta - ha i grönsaker
Lyft upp köttet men låt övriga ingredienser sjuda ytterligare ca 1 timme. Ta bort ben och brosk från köttet och lägg tillbaka ben och brosk i grytan, och låt det koka med i buljongen.
Lägg köttet i en skål. Lägg på en tyngd, till exempel en annan skål med en tung mortel. Ställ det kallt.
Foto: Ulf Svensson
kalvsylta - pressa köttet
Sila buljongen genom en finmaskig sil eller silduk. Koka buljongen i en ny gryta utan lock så att den reduceras till knappt 1 liter.
Skär köttet i mycket små bitar. Blanda köttbitarna med finhackad persilja och lägg i en skål eller avlång form. Häll buljongen över köttet så att det täcker. Ställ syltan kallt att stelna ca 8 timmar.
Foto: Ulf Svensson
kalvsylta - ha i vätska i köttet
Servera syltan kall i skivor, gärna tillsammans med snabbinlagda polkabetor.
Foto: Ulf Svensson
kalvsylta - servera med inlagda betor
För att slippa använda gelatin kan man lägga i några extra ben och en grisfot i koket.
Kalvsylta går att frysa men måste efter upptining smältas om och på nytt få stelna i form.