Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalvsylta med persilja

Ett riktigt långkok. Kalvläggen ska sjuda sakta tillsammans med kryddor och grönsaker i 3 timmar.

Kalvsylta med persilja
Kalvsylta med persilja
Kalvsylta med persilja
Kalvsylta med persilja Foto: Annika Vannerus

Ingredienser

  • 2,5 kgkalvlägg
  • 2morötter
  • 1gul lök
  • 1vitlök- hel
  • 5timjan- kvistar
  • 3lagerblad
  • 2 tsksalt
  • 10svartpepparkorn
  • 4 lvatten
  • 100 gbladpersilja
  • 1gelatinblad

Garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Skala morötter och lök. Halvera vitlöken utan att skala den. Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma väl. Tillsätt morötter, lök, vitlök, timjan, lagerblad, salt och pepparkorn. Låt sjuda under lock ca 3 timmar.

  2. Ta upp och låt kött och grönsaker kallna. Kasta vitlöken. Sila buljongen och låt kallna.

  3. Ta bort fettet från buljongen. Skär kött, morötter och lök i små tärningar.

  4. Koka buljongen kraftigt tills 7 dl återstår. Smaka ev av med salt och peppar. Repa bladen från persiljan och mixa slät med buljongen. Sila.

  5. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i den varma buljongen. Blanda ner kött och grönsaker i buljongen och häll upp i en vattensköljd avlång form, ca 1 1/2 liter. Ställ kallt att stelna minst 4 timmar.

  6. Skär syltan i skivor som sedan halveras. Garnera med persiljeblad.

Vad tyckte du om receptet?