Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på kalvstek med ugnsrostade rotfrukter. Nyrostade varma rotfrukter tar snabbt åt sig smaker från en örtvinägrett. Servera gärna ett lantbröd till steken så blir det lättare att suga upp den goda skyn.
Sätt ugnen på 225°.
Gnid köttet med salt, peppar och oregano.
Skala och skär rotfrukterna i bitar eller stavar. Blanda rotfrukterna med buljongtärningen, sockret och oljan. Bred ut dem på en plåt eller ett ugnssäkert fat. Sätt in mitt i ugnen och låt stå ca 15 min. Rör om 1–2 gånger under tiden. Sänk värmen till 150°.
Bryn kalvsteken runt om i lite smör, t ex i en stekpanna eller gryta. Lägg steken ovanpå rotfrukterna. Stick in en termometer så att hela röret täcks och spetsen kommer i den tjockaste delen av köttet.
Sätt in pannan i nedre delen av ugnen och stek tills termometern visar 65°, då köttet är lätt rosa, eller 70°, då det är genomstekt. Beräkna 45–50 min.
Vispa ihop ingredienserna till vinägretten och ringla ca hälften över rotfrukterna och köttet. Låt köttet vila under aluminiumfolie 10–15 min.
Skär köttet i skivor och servera med rotfrukter, sky och resterande vinägrett.