Allt om Mat / Recept / Kalvstek i sous vide med krassesås, sparris och morötter
Kalvstek i sous vide med krassesås, sparris och morötter
6 personer
30 minuter
(Betyg: 4 · 133 röster)
En bra start med sous vide-tekniken är att laga en stek. Resultatet blir ett kött som är perfekt tillagat och mört rakt igenom. Sparris och morötter får extra mycket smak när de lagas utan att få kontakt med vatten.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1,2 kgkalvstek
2 tsksalt
0,5 tsksvartpeppar- nymald
2 msksmör- eller olivolja
Sås
1schalottenlök
1vitlöksklyfta
1 msksmör
1 dlvitt vin- torrt eller torr vermouth
1,5 dlsky- från köttet
2 dlvispgrädde
1 dlvatten
1 mskkalvfond- konc
2 tskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
1 krmsvartpeppar- nymald
1 dlsmörgåskrasse- eller gräslök
Pressgurka i vakuum
1gurka
2 mskströsocker
2 mskättiksprit- (12 %)
1citron
1 krmsalt
1 krmsvartpeppar- nymald
Tillbehör
300 gmorötter- små
300 ggrön sparris
2 mskolivolja
1 tskflingsalt
1 krmsvartpeppar- nymald
evpotatispuré- eller blomkålspuré
Gör så här
Ta fram köttet ca 30 min innan det ska tillagas. Krydda det runt om med salt och peppar.
Vakuumpacka köttet. Värm vatten till 57°. Lägg ner köttet och låt det ligga i vattenbadet 14–16 timmar.
Sås: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i smör ca 2 min. Häll på vinet. Klipp upp påsen som köttet lagats i och häll ner skyn som bildats i kastrullen.
Koka upp skyn och tillsätt grädde, vatten och fond. Sjud såsen ca 15 min. Sila såsen och red med majsstärkelsen utrörd i lite vatten. Krydda med peppar. Rör ner krassen.
Gurka: Skiva gurkan tunt, gärna med mandolin. Lägg den i en vakuumpåse och tillsätt socker, ättika och salt. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv det yttersta skalet och pressa ut saften. Lägg skalet i påsen och häll över saften. Förslut med vakuum eller lägg under press. Låt ligga ca 30 min.
Höj värmen på sous videcirkulatorn till 85°. Borsta eller skala morötterna och vakuumpacka dem väl. Sjud i maskinen ca 20 min.
Torka av köttet med hushållspapper och stek det runt om i smör eller olja. Bryn morötter och sparris i olja ca 3 min. Krydda med salt och peppar.
Servera köttet med gurka, sås, grönsaker och gärna potatis- eller blomkålspuré.