Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalvleverpastej

Pastejen kan tillagas i tvåformar. Grädda den ena och frys in den andra ogräddad. Låt tina i kylen innan den gräddas. Gräddningstiden på de mindre formarna blir kortare än för en stor.

KalvleverpastejKalvleverpastejKalvleverpastej
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 175 ggödkalvlever
  • 250 gfläskkarré- eller färskt sidfläsk, tärnad
  • 75 gspäck
  • 0,5rödlök
  • 1 msksmör
  • 1 tskmejram
  • 1 tsktimjan
  • 5anjovisfiléer
  • 1,25 dlvetemjöl
  • 3 dlvispgrädde
  • 2ägg
  • 1 msksirap- ljus
  • 2 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- nymald

Gör så här

  1. Skölj och torka levern. Putsa den fri från hinnor. Mal lever, karré eller sidfläsk och späck grovt i köttkvarn.

  2. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör tillsammans med mejram och timjan. Låt kallna. Hacka ansjovisen.

  3. Vispa siktat mjöl med vispgrädde till en klumpfri smet. Blanda det malda köttet med mjölblandning, ägg och sirap. Det är viktigt att alla ingredienser är kalla. Tillsätt ansjovis och lök. Krydda med salt och peppar.

  4. Sätt ugnen på 125°. Klä en ugnssäker form, 1 1/2 liter, med bakplåtspapper. Papperet fastnar lättare om man oljar kanterna med rapsolja. Fyll formen med färsen och täck med bakplåtspapper.

  5. Ställ formen mitt i ugnen. Grädda ca 1 timme och 15 min, tills innertemperaturen är 72°.  Smeten ska ha stelnat helt och köttsaften vara klar när man sticker med provsticka. Ta ut och låt pastejen svalna i formen. Ställ formen i kylen med en tyngd på så att pastejen ligger i press.

  6. Skär pastejen i bitar, gärna med en varm, vass kniv.

Vad tyckte du om receptet?