Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalvkotlett med kalvlägg, marinerade grönsaker och potatispurè

Två styckningsdetaljer av kalv serveras till huvudrätt. Finns det inte i din butik så be dem beställa hem. 

Kalvkotlett med kalvlägg, marinerade grönsaker och potatispurèKalvkotlett med kalvlägg, marinerade grönsaker och potatispurèKalvkotlett med kalvlägg, marinerade grönsaker och potatispurè

Ingredienser

  • 1,2 kgkalvkotlett- urbenad
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Kalvlägg

  • 2 skivorkalvlägg- (ca 800 g)
  • 1gul lök
  • 1morot
  • 0,5purjolök
  • 2 msksmör
  • 0,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 tsktomatpuré
  • 1 tskkinesisk soja
  • 7,5 dlvatten
  • 0,5 dlkalvfond- koncentrerad
  • 1 krmtimjan
  • 1lagerblad
  • 1 tskcitron- pressad
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- majsstärkelse

Grönsaker

  • 2morötter
  • 1palsternacka
  • 1gulbeta
  • 1fänkål- liten
  • 1 dlrapsolja
  • 2 mskrödvinsvinäger
  • 0,75 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald
  • 2 mskkorngryn- kokta
  • 1 msksolrosfrön

Potatispuré

  • 1 kgpotatis- mjölig
  • 1 dlmjölk
  • 300 gsmör- rumsvarmt
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmvitpeppar- nymald

garnering

  • bladpersilja

Gör så här

  1. Grönsaker: Skala morötter, palsternacka och gulbeta och skär dem i tunna skivor, gärna på mandolin. Ansa och skiva fänkålen lika tunt. Blanda olja, vinäger, salt och peppar i en skål. Vänd ner rotfrukter, fänkål, gryn och frön. Låt stå kallt ca 3 timmar.

  2. Lägg: Skala och hacka lök och morot. Ansa och hacka purjolöken. Bryn den gula löken i 1 msk smör. Ta upp så länge. Krydda köttet med salt och peppar. Bryn köttet i 1 msk smör ca 2 min på varje sida i en stekgryta. Tillsätt den brynta löken, morot, purjo, tomatpuré och soja. Häll på vatten och fond och tillsätt timjan och lagerblad. Låt sjuda under lock ca 1 1/2 timme tills köttet är mört. Ta upp och låt köttet svalna.

  3. Sila buljongen och koka ihop tills 5 dl återstår. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten och vispa i såsen. Låt koka upp. Ta bort benet från köttet och dela köttet i mindre bitar.

  4. Puré: Skala och skär potatisen i minde bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen rinna och ånga av. Pressa den genom en potatispress. Värm mjölken och vispa ner den i potatisen tillsammans med smöret. Vispa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

  5. Skär kalvkotletten i 10 skivor. Krydda med salt och peppar. Stek köttet i smör ca 2 min på varje sida.

  6. Värm kalvläggen i lite av såsen. Lägg upp kalvkotletterna på tallrikar. Toppa med kalvlägg. Servera med sås, puré och de marinerade grönsakerna. Garnera med persilja.

Vad tyckte du om receptet?