Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalvjärpar med svartrötter

Gräddstuvade svartrötter är gott att servera till kalvjärpar kryddade med ett uns mejram.

Kalvjärpar med svartrötter
Kalvjärpar med svartrötter
Kalvjärpar med svartrötter
Thomas Carlén

Ingredienser

  • 2 dlpotatis- kokt,riven
  • 1 dlmjölk
  • 400 gkalvfärs- eller mager fläskfärs 10%
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskgul lök- riven
  • 1 tskmejram
  • 1ägg
  • 1 mskkalvfond- koncentrerad

Svartrötter

  • 6 stsvartrötter
  • vatten
  • citronskivor
  • 2 msksmör
  • 0,5 tskströsocker
  • 2 dlgrädde
  • salt- vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda riven potatis och mjölk i en bunke.

  2. Blanda ner färs, salt, peppar, lök, mejram och ägg. Arbeta ihop till en smidig färs. Forma avlånga järpar och lägg dem på ett smörpapper.

  3. Bryn järparna i smör i en stekpanna. Slå på 1 dl vatten och kalvfond. Bräsera dem, cirka 5 minuter under lock. Ta upp järparna.

  4. Skala och dela svartrötterna i bitar. Lägg dem i en bunke med vatten och citronskivor, så att de inte mörknar. Lyft upp dem och låt dem rinna av precis innan de ska ner i stekpannan.

  5. Fräs svartrötterna i smör i en kastrull under omrörning. Tillsätt grädden och sjud under omrörning tills svartrötterna är mjuka och grädden kokat ihop. Smaka av med salt och peppar.

  6. Servera med gräddstuvade morötter, kokt potatis och haricots verts.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök