Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalvjärpar i pepparrotssås med grön och vit sparris

Tips! För att kunna forma riktigt fina järpar behöver du en matsked. Blöt händerna innan du börjar, så fastnar inte färsen. Ta upp en lagom bit färs med skeden. Forma sedan en järpe med hjälp av skeden och handflatan.

Recept ur boken "Tinas kök" av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Kalvjärpar i pepparrotssås med grön och vit sparris
Kalvjärpar i pepparrotssås med grön och vit sparris
Kalvjärpar i pepparrotssås med grön och vit sparris
Foto: Lennart Weibull

Ingredienser

  • 500 gkalvfärs
  • 2äggulor
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 skivavitt bröd- cirka 30 g
  • 1 dlmineralvatten
  • 1 tsksalt
  • 2 krmvitpeppar- från kvarn
  • smör- till stekning

Pepparrotssås

  • 150 gsteklökar- små
  • 1 buntsparris- grön eller vit eller blandat
  • 1 knippadillstjälkar
  • 3 dlkycklingfond- kalv- eller
  • 3 dlvispgrädde
  • 5 cmpepparrot- färsk
  • smör- till stekning
  • salt
  • vitpeppar
  • evmajsstärkelse (Maizena)

Till servering

  • potatis- pressad

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till färsen i en bunke och smaksätt med salt och vitpeppar.

  2. Forma färsen till fina järpar, blöt händerna och ta hjälp av en matsked. Stek dem på medelvärme i smör, tills de är fasta och genomstekta. Håll varma.

  3. Skala lökar och vit sparris till såsen (grön sparris behöver inte skalas). Skär sparrisen i bitar. Skär dillstjälkarna fint (spara själva dillen till garnering).

  4. Fräs steklök och dillstjälkar i smör. Häll i fonden och koka tills hälften av vätskan har kokat bort. Tillsätt grädden och låt koka ihop en stund. Lägg i sparrisen mot slutet av kokningen.

  5. Skala och riv pepparroten. Smaka av såsen med pepparrot, dill, salt och vitpeppar. Red eventuellt av med maizena till önskad konsistens.

  6. Lägg i de stekta kalvjärparna och låt dem koka med i såsen i ett par minuter före servering. Toppa gärna med lite extra riven pepparrot och dill.

  7. Servera med pressad potatis.

Vad tyckte du om receptet?

Tips! För att kunna forma riktigt fina järpar behöver du en matsked. Blöt händerna innan du börjar, så fastnar inte färsen. Ta upp en lagom bit färs med skeden. Forma sedan en järpe med hjälp av skeden och handflatan.

Recept ur boken "Tinas kök" av Tina Nordström (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Recept från Mitt kök