Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kalvfilé med rostade rotsaker, linser, rödvinssås och tryffelkräm är en riktig festrätt. Grön lins säljs under märket Nordisk råvara. Får du inte tag på den linsen kan du använda franska puylinser till denna rätt.
Sätt ugnen på 250°. Skölj linserna noga i ljummet vatten. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten ca 15 min. Skala och skär morötter och palsternackor i grova stavar. Skala och skär löken i klyftor. Blanda rotsaker och lök med 1 msk olja och 1 tsk salt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta mitt i ugnen ca 15 min.
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs den i 1 msk smör ca 3 min. Strö över sockret och låt det bli lätt ljusbrunt. Häll på vin och vatten och tillsätt fond. Låt koka ca 10 min. Red skyn med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Vispa i 1 msk smör precis före servering.
Sänk ugnsvärmen till 150°. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till 56° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila ca 5 min.
Blanda rotsakerna med linser, 1 msk olja och örter.
Kräm: Ansa och hacka svampen. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i smör ca 5 min. Tillsätt crème fraiche och mixa slätt med mixerstav. Smaksätt med tryffelolja och krydda med salt.
Skär köttet i skivor. Lägg en klick svampkräm på tallrikarna. Fördela rotsaker och linser på krämen. Lägg på köttet och häll sås runt om. Garnera med örter och servera.