Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på kalvfilé med örter, karljohanssvamp och betor. Recept makaren Stefan Eriksson serverar gärna kalvfilén utan andra tillbehör än svamp och betor.
Börja med betorna. Sätt ugnen på 175°. Skala betorna och skär dem i ca 1 cm tjocka skivor. Stansa ut rundlar ur betskivorna, ca 6 cm i diameter på gulbetorna och ca 5 cm på rödbetorna. Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper och stänk över olja och citronsaft. Krydda med salt och tillaga betorna mitt i ugnen ca 30 min, tills de precis börjar mjukna.
Sky: Hacka kantbitarna från gulbetorna. Skala och finhacka löken.
Skär köttet i 8 bitar. Skär svampen i ca 1/2 cm tjocka skivor. Klappa in örterna i köttet och krydda med 1 tsk salt och peppar. Bryn köttet i 2 msk smör i en het stekpanna ca 1 minut på varje sida. Ta upp och lägg i en ugnssäker form. Stek svampen i 1 msk smör i stekpannan tills den fått fin färg. Krydda med 1/2 tsk salt. Lägg svampen bredvid köttet.
Fräs rotfruktsbitarna och lök till skyn i smör i stekpannan efter köttet ca 5 min. Tillsätt citronsaft och buljong och låt sjuda ca 10 min utan lock. Sila skyn.
Värm köttet i ugnen i 125° till 56° innertemperatur, 20-25 min. Lägg upp betrundlar, kött och svamp på tallrikar. Häll skyn runt om och servera gärna med potatispuré.