Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchips

Kalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchips är en festlig fredagsrätt. Om du inte hittar kalvkött i din butik går det bra att byta ut mot lamm- eller oxfilé.

Kalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchipsKalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchipsKalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchips
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 600 gkalvfilé
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald
  • 2 msksmör

Dillolja

  • 1 dlolivolja
  • 0,5 dldill- hackad
  • 1 mskcitron- pressad
  • 0,5 krmsalt

Morotspuré

  • 4morötter- (500 g)
  • 2potatisar
  • 50 gsmör
  • 1 dlkokvatten
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Rostad blomkål och lök

  • 0,5blomkålshuvud- (200 g)
  • 10pärllökar
  • 2vitlöksklyftor
  • 2 mskolivolja
  • 1 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • dillchips
  • dillvippor

Gör så här

  1. Dillolja: Sätt ugnen på 200°. Mixa alla ingredienser till dilloljan slätt med mixerstav. Sila genom finmaskig sil.

  2. Morotspuré: Skala och koka morot och potatis mjuka i saltat vatten. Pressa grönsakerna genom en potatispress. Vispa sedan i smör och ev vatten från kokningen till ett mos. Salta och peppra.

  3. Rostad blomkål: Skär blomkålen i små buketter. Skala löken. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Krossa vitlöksklyftorna och lägg i formen. Häll över olja, salta och peppra. Rosta grönsakerna högt upp i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg och är mjuka.

  4. Putsa bort eventuella senor på köttet. Bryn det i smör och olja runt om, salta och peppra. Stek färdigt mitt i ugnen ca 10 min, tills innertemperaturen är 54°. Låt köttet vila ca 10 min innan du skär det i ca 2 cm tjocka skivor.

  5. Lägg en klick puré i botten på tallrikarna. Lägg på blomkål, lök och kalvfilé. Garnera med chips och dill. Ringla över dillolja.

Vad tyckte du om receptet?