Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchips är en festlig fredagsrätt. Om du inte hittar kalvkött i din butik går det bra att byta ut mot lamm- eller oxfilé.
Dillolja: Sätt ugnen på 200°. Mixa alla ingredienser till dilloljan slätt med mixerstav. Sila genom finmaskig sil.
Morotspuré: Skala och koka morot och potatis mjuka i saltat vatten. Pressa grönsakerna genom en potatispress. Vispa sedan i smör och ev vatten från kokningen till ett mos. Salta och peppra.
Rostad blomkål: Skär blomkålen i små buketter. Skala löken. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Krossa vitlöksklyftorna och lägg i formen. Häll över olja, salta och peppra. Rosta grönsakerna högt upp i ugnen ca 15 min, tills de fått fin färg och är mjuka.
Putsa bort eventuella senor på köttet. Bryn det i smör och olja runt om, salta och peppra. Stek färdigt mitt i ugnen ca 10 min, tills innertemperaturen är 54°. Låt köttet vila ca 10 min innan du skär det i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg en klick puré i botten på tallrikarna. Lägg på blomkål, lök och kalvfilé. Garnera med chips och dill. Ringla över dillolja.