Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kalvfärsbiffar, svampsås, hasselbackspotatis, äppelmos samt blomkål är klassiska vintriga smaker som får en modern twist med parmesan på hasselbackspotatisen och en fräsch sallad till.
Hasselbackspotatis: Sätt ugnen på 225°. Skala potatisen. Lägg dem, en och en i en träslev, och skiva så tunt det går nästan hela vägen igenom. Lägg potatisen i en ugnssäker form. Smält smöret. Krydda potatisen med salt och peppar och pensla med det smälta smöret. Strö över ströbröd och tillaga mitt i ugnen ca 15 min. Riv parmesanen och strö den över potatisen. Tillaga ytterligare 10–15 min tills potatisen är mjuk. Sänk ugnsvärmen till 125°.
Blanda alla ingredienser till biffarna väl. Forma färsen till 8–10 biffar. Stek dem i smör tills de fått fin färg. Lägg dem i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 65° innertemperatur, ca 15 min.
Sås: Ansa och skär champinjonerna i fjärdedelar. Skala och strimla löken. Bryn svampen med lök och timjan i smöret tills den fått fin färg. Pudra över mjölet och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka ca 5 min. Krydda med salt och peppar. Späd eventuellt med lite mjölk om såsen blir för tjock.
Äppelmos: Skala, kärna ur och skär äpplena i bitar. Koka dem mjuka i vatten och vinäger. Mosa till grovt mos och tillsätt socker och salt.
Sallad: Skiva blomkålen tunt och lägg i isvatten. Rosta pumpakärnorna i het panna tills de "poppar". Kärna ur och skär äpplena i strimlor. Blanda blomkål, pumpakärnor och äpplen med persilja och olja precis före servering. Krydda med salt.
Servera färsbiffarna med potatis, sås, äppelmos och sallad.