Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalv i dill

Kalv i dill har milda och finstämda smaker med den rätta syrliga ättikssmaken på såsen. Laga och njut.

Kalv i dill
Kalv i dill
Kalv i dill
Foto: Charlie Drevstam

Ingredienser

  • 1,8 kgkalv- av innanlår, fransyska eller högrev
  • 1gul lök- stor
  • 4morötter
  • 150 gkålrot
  • 2lagerblad
  • 1 lvatten
  • 2 tsksalt- + 1/2 tsk
  • 4 dlvispgrädde
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena
  • 3 mskättiksprit- (12 %)
  • 3 mskströsocker
  • 1,5 dldill- hackad

Tillbehör

  • potatis- kokt

Gör så här

  1. Skär kalvköttet i bitar, ca 2 x 2 cm. Skala lök, morötter och kålrot. ­Skiva löken och hälften av morötterna. Strimla resterande morötter och kålroten. Lägg kött, lök, de ­skivade morötterna och lagerblad i en gryta. Häll på vatten så att det knappt täcker och tillsätt 2 tsk salt. Lägg på locket.

  2. Koka upp och låt köttet sjuda 1 1/2– 2 timmar, tills det är mört. Skumma bort eventuellt skum som flyter upp till ytan med jämna mellanrum.

  3. Sila över buljongen i en kastrull och koka tills ca 6 dl återstår. Häll i grädden och koka ytterligare ca 15 min. Tillsätt ättika och socker. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Koka upp skyn och vispa ner redningen. Låt koka upp.

  4. Lägg dillen i en mixer och häll på ca 2 dl sås. Mixa till en slät och grön sås. Tillsätt resten av såsen.

  5. Plocka bort fett och senor från köttet. Lägg det plockade köttet i såsen och koka upp igen. Krydda med salt och kyl därefter ner ­grytan.

  6. Koka upp grytan när den ska ätas. Lägg ner de strimlade morötter och kålrötterna. Låt koka ca 5 min och servera grytan med kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?