Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalops - klassiskt recept

Att laga en klassisk kalops kräver en del hackande, och kärlek, men den är så värd det.

Här är ett recept på klassiskt långkok som ger en härligt smakrik och mustig kalops. Ju mer tid och kärlek den får, desto bättre smak!

Kalops - klassiskt recept
Kalops - klassiskt recept
Kalops - klassiskt recept
Foto: Eva Hildén Smith

Ingredienser

  • 800 ghögrev- i tärningar om 2 x 2 cm
  • 1gul lök- finhackad
  • 1 dlpurjolök- finhackad
  • 3lagerblad
  • 2morötter- skivade
  • 1 tsktimjan- torkad
  • 1,5 mskkalvfond
  • 11,5 tskkryddpeppar- malen
  • 1 litenkålrot- i tärningar
  • 1 lvatten- cirka, späd efter hand som grytan puttrar
  • salt
  • svartpeppar- nymalen
  • smör- till stekning
  • majsstärkelse (Maizena)- ljus redning

Pepparrotsfraiche:


  • 1,5 mskpepparrot- färskriven
  • 2 dlcrème fraiche

Tillbehör:


  • äpple- hackat
  • potatis- kokt
  • rödbetor- kokta

Gör så här

  1. Lägg i en klick smör i en gjutjärnsgryta och stek köttbitarna.

  2. Häll i hackad lök och purjolök så även det steks och får lite färg. Lägg i morötter och kålrot. Tillsätt kryddor, fond och 5 dl vatten. Låt det puttra på låg värme. Späd med vatten under tiden. Köttet ska bli mört och gott. Låt grytan puttra cirka 1 timme eller tills köttet är perfekt! Red eventuellt av grytan med majsena. Smaka av med salt och peppar!

  3. Rör samman crème fraiche och riven ­pepparrot. Servera kalopsen med kokt ­potatis, rödbetor, en rejäl sked pepparrotsfraiche och hackat, syrligt äpple.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök