Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalops

Receptet på kalops ska ha påträffats första gången i Cajsa Wargs kokbok från 1755. Låt grytan koka länge, så att köttet blir riktigt mört.

Kalops
Kalops
Kalops
Foto: Susanne Almers

Ingredienser

  • 1,2 kghögrev- eller märgpipa, benfri i grytbitar
  • 2gula lökar
  • 1morot
  • 2 msksmör
  • 2lagerblad
  • 56kryddpepparkorn
  • 56vitpepparkorn
  • 2 msktomatpuré
  • 2 mskkinesisk soja
  • 2 mskvetemjöl
  • 2 tärningaroxbuljong- mörka
  • 1 lvatten
  • 11,5 tsksalt

MORÖTTER

  • 500 gmorötter
  • 1 msksmör
  • 2 mskpersilja- hackad

TILLBEHÖR

  • inlagda rödbetor
  • potatis- kokt

Gör så här

  1. Skala lök och morot. Skär löken i klyftor och moroten i bitar.

  2. Hetta upp en stekpanna. Lägg i smör och låt det bli nötbrunt. Bryn köttet och löken i omgångar och lägg över i en stor gryta efter hand.

  3. Tillsätt kryddor, tomatpuré och soja. Pudra över mjölet, smula i buljongtärningarna och späd med vattnet. Salta. Rör om väl.

  4. Koka upp kalopsen och låt den småkoka med locket på glänt 1 ½-2 timmar. Tillsätt morotsbitarna, som får koka med den sista halvtimmen.

  5. Morötter: Skala och skär morötterna i mindre bitar och koka dem i saltat vatten så att de fortfarande har tuggmotstånd. Häll av vattnet och blanda morötterna med smör och persilja.

  6. Servera kalopsen med morötter, rödbetor och kokt potatis.

Vad tyckte du om receptet?