Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kallrökt lax med stuvad potatis och ärtsallad

Kallrökt lax med pepparrotsstuvad potatis och ärtsallad är festlig midsommarmat. Köp gärna färdig kallrökt lax i bit, den smakar så mycket godare, även om det är lite trixigt att skära fina skivor.

Kallrökt lax med stuvad potatis och ärtsalladKallrökt lax med stuvad potatis och ärtsalladKallrökt lax med stuvad potatis och ärtsallad
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1,2 kglax- kallrökt
  • citronklyftor
  • dill

Pepparrotsstuvad potatis

  • 1 kgfärskpotatis- kokt, kall
  • 100 gsmör
  • 4 mskvetemjöl
  • 7 dlmjölk
  • 45 mskpepparrot- finriven
  • 2 tsksalt

Skördesallad med ärter och dijondressing

  • 1romansallad
  • 1 krukaängssyra- eller röda mangoldskott
  • 150 gsockerärter
  • 3 dlgröna ärter
  • 50 gärtskott
  • 2 mskdijonsenap
  • 1 mskströsocker
  • 1 mskrödvinsvinäger
  • 2 dlrapsolja
  • 1 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gör så här

  1. Potatis: Skiva potatisen. Smält smöret i en kastrull. Rör i mjölet och häll i mjölken. Vispa kraftigt. Sjud tills såsen tjocknar. Tillsätt pepparrot och krydda med salt. Blanda i potatisen.

  2. Sallad: Ansa och riv sallad och ängssyra och lägg bladen i en skål. Lägg i sockerärter och ärter. Toppa med ärtskott. Vispa samman senap, socker och vinäger. Tillsätt oljan, lite i taget. Krydda med salt och peppar. Häll dressingen över salladen precis före servering.

  3. Skär laxen i skivor och garnera med citronklyftor och dill. Servera med potatis och sallad.

Vad tyckte du om receptet?