Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kallrökt lax med pocherade vaktelägg och krispig vårsallad

Recept på kallrökt lax med ägg och vårsallad. Vaktelägg finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. De kan ersättas med vanliga hönsägg som pocheras i ca 4 min, används hönsägg räcker det med ett ägg per person.

Kallrökt lax med pocherade vaktelägg och krispig vårsallad
Kallrökt lax med pocherade vaktelägg och krispig vårsallad
Kallrökt lax med pocherade vaktelägg och krispig vårsallad
Kallrökt lax med pocherade vaktelägg Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 300 glaxloin- kallrökt (Salmalax)
  • 16vaktelägg
  • 1 lvatten
  • 1 mskättiksprit (12 %)
  • 1 tsksalt

Sallad

  • 250 ggrön sparris
  • 0,5 dlolivolja
  • 1 mskcitron- pressad
  • 2 krmsalt
  • 1 krmnymald svartpeppar
  • 100 gsalladsmix- späd

Garnering

  • örter- t ex röd oxalis och körvel
  • flingsalt

Gör så här

  1. Skär laxen i tunna skivor. 

  2. Koka upp vattnet med ättika och salt. Knäck äggen i en liten kopp och låt dem, en och en, glida ner i vattnet. Låt sjuda i ca 2 min. Ta upp äggen med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  3. Sallad: Bryt av den nedre delen på sparrisen och skala eventuellt sparrisen om den är grov. Hyvla sparrisen i långa remsor med en potatisskalare. Lägg remsorna i en skål med iskallt vatten.

  4. Vispa ihop olja, citronsaft, salt och peppar. Låt sparrisen rinna av. Blanda sparris och sallad med dressingen.

  5. Fördela laxen på tallrikar. Lägg salladen i mitten och toppa med pocherade vaktelägg. Garnera med örter och strö över lite flingsalt. Servera genast.

Vad tyckte du om receptet?