Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp  

Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp är en snabblagad lyxrätt. Se till att röra i krämen hela tiden när den värms så att den inte spricker.

Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp  
Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp  
Kallrökt lax med äggkräm, dillgurka och potatiscrisp  
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 150 glax- kallrökt, i tunna skivor
  • 2äggulor
  • 0,5 dlvispgrädde
  • 50 gsmör- rumsvarmt
  • 2 krmsalt
  • 0,25 krmcayennepeppar
  • 10potatischips- naturella
  • 1 msklök- rostad

Gurka

  • 1 bitgurka- (ca 10 cm)
  • 1 mskvatten
  • 2 tskströsocker
  • 1 tskättiksprit- (12 %)
  • 0,5 krmsalt
  • 1 mskdill- hackad

Garnering

  • dill

Tillbehör

  • levainbröd- rostat

Gör så här

  1. Skär gurkan i tärningar, ca 2 x 2 cm. Blanda dem med vatten, socker, ättika och salt. Låt stå ca 15 min.

  2. Blanda äggulor och grädde i en kastrull. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknar. Ta kastrullen åt sidan och mixa i smöret med mixerstav. Krydda med salt och peppar.

  3. Krossa chipsen grovt och blanda med löken. Blanda gurkan med dill.

  4. Fördela laxen på tallrikar och klicka på äggkrämen. Fördela gurkbitarna runt om och strö över chipsblandningen. Servera genast med rostat bröd.

Vad tyckte du om receptet?