Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalljästa valnötsbaguetter

Recept på kalljästa valnötsbaguetter. Chiafrön har högt omega-3 och fiberinnehåll. Det finns att köpa i hälsokostaffärer och kan bytas ut mot vallmofrön.

Kalljästa valnötsbaguetter
Kalljästa valnötsbaguetter
Kalljästa valnötsbaguetter
Foto: Ulrika Pousette

Kalljästa valnötsbaguetter

  • 15 gjäst
  • 2,5 dlvatten
  • 3,5 dlvetemjöl special- (210 g)
  • 1,5 dlgrovt rågmjöl- (ca 80 g)
  • 1 dlvalnötter
  • 2 msklinfrön- krossade
  • 1 mskchiafrön- eller vallmofrön
  • 1 mskvalnötsolja- eller rapsolja
  • 1,5 tsksalt

Pensling

  • vatten

Garnering

  • 1 msklinfrön

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löses upp. Blanda ner mjölsorterna, valnötter, linfrön, chiafrön, olja och salt. Degen ska bli fast och kladdig. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen ca 8 timmar.

  2. Skrapa ut degen på väl mjölad arbetsbänk. Strö över mjöl och dra försiktigt ut degen. Dela i fem bitar. Tvinna varje bröd lätt och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bröden med vatten och strö över linfrön och lite mjöl. Lägg över en bakduk. Låt jäsa ca 30 min.

  3. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt samtidigt in en plåt mitt i ugnen. För över papperet med bröden på den heta plåten. Spraya in lite vatten med en blomspruta och sänk ugnsvärmen till 250 grader. Grädda bröden tills de fått fin färg, ca 18 min. Låt bröden svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?