Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalljästa dinkelbröd

Recept på kalljäst dinkelbröd serverat med ärt- och avokadohummus och krukost. Börja dagen före med brödet, för att få maximal smak.

Kalljästa dinkelbrödKalljästa dinkelbrödKalljästa dinkelbröd
Foto: Magnus Carlsson

Ingredienser

    Fördeg

    • 1 dlrågsurdeg
    • 1,5 dlvatten
    • 2,5 dlfullkornsmjöl- stenmalet av dinkel eller liknande

    Deg

    • fördeg- se ovan
    • 5 dlvatten
    • 25 gjäst
    • 5 dlsiktat dinkelmjöl
    • 89 dlManitoba Cream (vetemjöl)- eller vetemjöl special
    • 1 mskhavssalt
    • olja- till plastlådan

    Gör så här

    1. Blanda rågsurdeg med vatten och dinkelmjöl i en stor degbunke till köksmaskinen. Plasta och ställ på ett varmt ställe cirka 2 timmar, upp till 12 timmar.

    2. Tillsätt vatten och smulad jäst i fördegen och arbeta in siktat dinkelmjöl och Manitoba cream till en smidig deg, cirka 10 minuter. Tillsätt havssaltet och låt degen arbetas 3 minuter till. Lägg över degen i en oljad plastlåda. Vik degen ett par gånger mot mitten. Sätt på lock och låt degen jäsa över natten i kylen.

    3. Sätt ugnen på 250 grader. Lyft upp den på mjölat bakbord. Knåda inte! Dra försiktigt med händerna under degen och forma degen till en rektangel. Skär degen i fyra avlånga remsor som delas i sneda bitar, totalt 30 stycken. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen, cirka 10 minuter. Spraya med vatten i ugnen, när de sätts i ugnen. Låt bröden svalna på galler.

    Vad tyckte du om receptet?

    Recept och styling: Christina Asplund Foto: Magnus Carlsson

     

    Tillbehör:

    Recept från Mitt kök