Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Källarfranska med rödbetshummus, färskost och groddar

En mjuk och god fralla som bakas av vetemjöl fullkorn eller av vanligt vetemjöl. Om det blir lite rödbetshummus över går det bra att spara den i kylen i ca 1 vecka. Se till att kikärterna får rinna av ordentligt om du använder färdigkokta, annars kan röran bli för lös.

Källarfranska med rödbetshummus, färskost och groddarKällarfranska med rödbetshummus, färskost och groddarKällarfranska med rödbetshummus, färskost och groddar
Hembakad källarfranska med krämig rödbetshummus. Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 gjäst
  • 1,5 dlvatten
  • 2,5 dlmjölk
  • 1ägg
  • 78 dlfullkornsvetemjöl- (420–480 g)
  • 3 dlrågsikt- (165 g)
  • 1,5 mskflytande honung
  • 30 gsmör- rumsvarmt
  • 1,5 tsksalt

Pensling

  • vatten

Garnering

  • vallmofrön

Rödbetshummus, till 4 bröd

  • 230 gkikärter- kokta
  • 150 grödbetor- kokta
  • 2,5 mskpressad citron
  • 2 mskolivolja
  • 2 msktahini (sesampasta)- ljus
  • 0,5 tsksalt

Topping, till 4 bröd

  • 80 gnaturell färskost
  • 30 gsallad
  • 40 galfalfagroddar

Gör så här

  1. Rör ut jästen i vatten och mjölk i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop i ca 10 min, till en -smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 1–1 ½ tim.

  2. Häll ut degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 16 bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg dem på två plåtar med bakplåtspapper.

  3. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ca 45 min. Sätt ugnen på 225°.

  4. Pensla bröden försiktigt med vatten och strö på vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min till 94° innertemperatur. Ta ut och låt bröden kallna på galler.

  5. Rödbetshummus: Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa med en stavmixer till en röra. Krydda med salt.

  6. Halvera bröden på mitten och bred på färskost. Lägg på sallad, rödbetshummus och alfalfagroddar.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: