Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kall laxpaj

Lättgjord laxpaj på rökt och gravad lax. Den läggs tillsammans med bl a färskost och rucola i ett gräddat pajskal.

Kall laxpaj
Kall laxpaj
Kall laxpaj

Pajskal

  • 3 dlgrahamsmjöl
  • 140 gsmör
  • 0,5 mskvatten- kallt
  • 1pajform- med löstagbar botten, ca 26 cm i diameter

Fyllning

  • 1gurka
  • 150 grädisor
  • 1 tsksalt
  • 2 dlkesella
  • 200 gphiladelphia
  • 2 mskpepparrot- färsk och riven
  • 1 dlgräslök- finhackad
  • 4 dlrucola- finhackad
  • 200 ggravad lax- skivad
  • 200 gkallrökt lax- skivad

Gör så här

  1. Blanda grahamsmjöl och smör i en matberedare och kör snabbt ihop till en deg. Tillsätt vatten och kör någon sekund.

  2. Tryck ut degen i en pajform i botten och upp på kanterna. Ställ den kallt ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Tryck fast 1 ark aluminiumfolie på degen och gör några lufthål i botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen först 15 min med folie och ytterligare 10 min utan folie. Låt pajskalet svalna.

  4. Skala gurkan och dela den på längden. Kärna ur och skär gurkan i tunna skivor. Ansa och skiva rädisorna tunt. Blanda gurka och rädisor i ett durkslag och blanda med salt. Låt stå att rinna av ca 30 minuter.

  5. Blanda kesella, philadelphiaost, pepparrot och gräslök. Bred ut massan i ett jämnt lager i pajskalet. Lägg på finhackad rucola samt skivor med gravad och rökt lax.

  6. Pressa ur så mycket vatten som möjligt ur gurk- och rädisskivorna. Fördela dem ovanpå pajen och strö över lite fina rucolablad.

Vad tyckte du om receptet?