Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kalkonrulle

Kalkonrullen är god både varm och kall. Kallskuren passar den fint till julbordets rödkål.

Kalkonrulle
Kalkonrulle
Kalkonrulle
Foto: Per Ranung

Kalkonrulle

 • 2kalkonfiléer- (à 400-500 g)
 • 2 msksenapsfrön- gula
 • 2 mskgrönpeppar- torkad
 • 1,5 tsksalt
 • 1 dlportvin
 • 1 dlapelsin- pressad

Gör så här

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Skär kalkonfiléerna på längden, men inte helt igenom, och vik ut dem så att de blir som plattor, ca 1 1/2 cm tjocka. Lägg plattorna lite omlott.

 2. Stöt senapsfrön  och grönpeppar i en mortel. Fördela 2/3 av blandningen på köttet och strö på 1 tsk salt. Rulla ihop till en fast rulle och knyt om den med steksnöre. Strö på resten av kryddblandningen och 1/2 tsk salt.

 3. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn kalkonrullen på hög värme runt om ca 4 min. Lägg rullen i en avlång brödform eller annan ugnssäker form.  Häll portvin och apelsinsaft i stekpannan och koka ihop 30 sekunder. Häll skyn över och runt om kalkonfilén i formen. Täck med aluminiumfolie och ställ i nedre delen av ugnen.

 4. Stek kalkonrullen till en innertemperatur på 68 grader, ca 1 timme. Ös den regelbundet och vänd även biten någon gång under stekningen. Låt kallna i formen och skär sedan i tunna skivor.

 5. Tips: Kalkonrullen kan också serveras nystekt och varm med sås gjord på stekskyn samt ugnspotatis. Då räcker den till 4 personer. Låt den färdigstekta rullen vila under aluminiumfolie medan du gör sås och andra tillbehör.

  Foto: Per Ranung

  julbord-recept-

Vad tyckte du om receptet?