tillagning: 30 minuter i ugn: 5 timmar Aktiv tid c:a 30 minuter
(Betyg: 3,8 · 221 röster)
Recept på hel kalkon i ugn. Förbered stuffing, tillbehör och gräddsås när kalkonen står inne i ugnen. Stek kalkonen till 70–73° innertemperatur. Oftast blir bröstköttet klart först, börja därför med att ta av vingar och lår så kan de läggas in en stund extra i ugnen. Under tiden skär du loss bröstfiléerna och skivar dem.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
1kalkon- (ca 4,5 kilo)
2 dlörter- t ex salvia, rosmarin och timjan, hackade
1 kvisttimjan
1gul lök
1apelsin
1morot
1rödlök
2vitlöksklyftor
4lagerblad
10svartpepparkorn- krossade
1,5 tsksalt- (1/2 tsk + 1 tsk)
2 krmsvartpeppar- nymald
0,5 dlsmör
Tillbehör
stuffing med rotfrukter- se recept
gräddsås med örter- se recept
brysselkål- med brynt smör se recept
tranbärchutney- se recept
potatis- rostad
Sås
4 msksmör- (2 msk + 2 msk)
kalkondelar- lever, hjärta och hals
3schalottenlökar- hackade
1morot- hackad
2 mskpersiljestjälkar- hackade
3 dlportvin
2 dlrött vin
2 dlvatten
4 mskkonc kalvfond
1 kvisttimjan
3 dlsteksky från kalkonen
1 mskmajsstärkelse (Maizena)
2 mskvinbärsgelé
Hel kalkon i ugn
Plocka ut inkråmet ur kalkonen till såsen.
Torka kalkonen och fyll med apelsin och lök i klyftor, timjan, lagerblad, krossad svartpeppar och 1/2 tsk salt. Bind om benen med steksnöre. Krydda med 1 tsk salt och nymald svartpeppar, pensla med smör.
Täck med aluminiumfolie och ställ in kalkonen på nedre falsen i ugnen. Sätt ugnen på 175°. En kalkon på 4 kilo tar ca 4 timmar. Ta ut och ös den då och då. Häll av sky som sedan hälls i såsen.
När innertemperaturen närmar sig 70°, öka ugnsvärmen till 200°. Ta bort folien och stek ca 20 min, så ytan får fin färg. Låt kalkonen vila ca 10 min.
Sås
Fräs lever, hjärta och hals från kalkonen i 2 msk smör ca 3 min på hög värme i en stor gryta. Tillsätt lök och morot och fräs ytterligare ca 1 minut.
Tillsätt persiljestjälkarna och häll på portvin, vin, vatten och kalvfond. Lägg i timjanen, koka upp och låt sjuda utan lock ca 45 min.
Häll ner stekskyn i såsen. Sila såsen genom en finmaskig sil. Koka ner den till ca 5 dl.
Red den med majsstärkelse utrörd i kallt vatten. Smaka av med gelé. Rör i 2 msk smör precis före servering.
Steg för steg: Så skär du en helstekt kalkon
Lägg kalkonen på en rejäl skärbräda med skåra för vätskan. Skär med en vass och smidig kniv.
Foto: Per Ranung
helstekt-kalkon7
Skär bort steksnörena. Skär loss vingarna. Hitta med kniven leden som håller fast vingen vid kroppen. Dela vingarna i leden.
Foto: Per Ranung
helstekt-kalkon
Skär loss lår och ben genom leden vid kroppen.
Foto: Per Ranung
Skär isär lår och ben. Skär bort köttet i stora bitar från lårbenet. Skär även loss köttet från benet eller lämna dem som ”drumsticks”.
Foto: Per Ranung
kalkon-till-thanksgiving
Skär längs bröstbenet och följ sedan med kniven tätt mot revbenen så hela bröstfilén lossnar. Gör samma på andra bröstfilén.
Foto: Per Ranung
helstekt-kalkon2
Skiva bröstfiléerna. Lägg upp allt på serveringsfat. Häll över lite av såsen och garnera med timjan.
Foto: Per Ranung
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 221 röster)
Fira Thanksgiving med kalkon
Thanksgiving är en amerikansk högtid som firas den fjärde torsdagen i november.
Till en klassisk Thanksgiving-middag serveras grillad kalkon, potatis med gräddsås och syrlig tranbärsgelé.