Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kalkon med russin- och portvinssås, gräddkokt grönkål och potatisflis är en festlig rätt. Tillaga kalkonfiléerna på låg värme i ugnen. Med en köttermometer är det enkelt att avgöra när köttet har nått rätt temperatur.
Sätt ugnen på 150°. Bryn kalkonfilén runt om i smör. Krydda med salt och peppar. Lägg köttet i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen till 68° innertemperatur, beräkna ca 20 min. Låt köttet vila innan det skärs i skivor.
Sås: Skala och finhacka löken. Fräs lök och russin i smör i en kastrull ca 3 min. Häll över vatten och portvin och tillsätt fond och vinäger. Låt såsen koka utan lock ca 5 min. Mixa såsen slät med mixerstav. Krydda med salt och peppar. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten. Vispa ner redningen i såsen och låt koka upp.
Grönkål: Ta bort den grova stjälken på grönkålen och grovhacka kålen. Ansa och strimla purjolöken. Fräs kål och purjolök i smör i en traktörpanna. Häll på grädden och krydda med salt. Låt koka under lock ca 10 min.
Potatis: Skala potatisen och riv den grovt på rivjärn eller i matberedare. Skölj potatisen noga i kallt vatten och torka den torr med hushållspapper. Stek i olja i en stekpanna tills den har mjuknat, är frasig och har fått fin färg. Krydda med salt.
Fördela kålen på tallrikar. Lägg på kalkonköttet och ringla såsen runt om. Garnera med smörgåskrasse och servera potatisen vid sidan om.