Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kålgratäng med gräddsås

Recept på kålgratäng med gräddsås. En uppdaterad variant på kålpudding. Kalvfärsen kan bytas ut mot nötfärs.

Kålgratäng med gräddsås
Kålgratäng med gräddsås
Kålgratäng med gräddsås
Foto: Ulrika Pousette

Ingredienser

  • 1savojkålshuvud- stort (800 g)
  • 2 msksmör
  • 1 tsksalt- + 1 tsk
  • 600 gkalvfärs
  • 1gul lök
  • 1vitlöksklyfta
  • 1 dlvispgrädde
  • 1 dlvatten- kallt
  • 0,5 dlparmesan- finriven
  • 3 mskpanko- (japanskt ströbröd)
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 2 krmsvartpeppar- nymald

Gräddsås

  • 0,5äpple- rött
  • 0,5gul lök
  • 2 msksmör
  • 2 dlvatten
  • 2 mskkalvfond- konc
  • 2 dlvispgrädde
  • 0,5 tsksalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald
  • 1 mskmajsstärkelse (Maizena)- Maizena

Tillbehör

  • småpotatisar- kokta
  • rädisor
  • evrårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Ta bort de yttersta bladen från kålhuvudet. Lossa sedan sex blad och försök att hålla dem hela. Lägg dem i kallt vatten. Dela kålhuvudet och skär bort roten. Skär kålen i strimlor eller tärningar.

  2. Fräs kålen i omgångar i smör i en stekpanna tills den mjuknat och fått färg. Krydda med 1 tsk salt.

  3. Skala och finriv lök och vitlök. Blanda färsen med lökriv, grädde, vatten, ost, panko och fond till en lös smet. Krydda med 1 tsk salt och peppar. Lägg de hela kålbladen i en smord ugnssäker form. Varva färs och stekt kål i kålskålarna. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min.

  4. Sås: Kärna ur och fintärna äpplet. Skala och finhacka löken. Stek äpple och lök i smör tills de mjuknat. Häll över vatten och fond och sjud tills hälften av vätskan återstår. Häll i grädden och låt koka upp. Krydda med salt och peppar.

  5. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner blandningen i såsen och låt koka upp.

  6. Servera kålgratängen med gräddsås, nykokt småpotatis, rädisor och rårörda lingon för den som vill.

Vad tyckte du om receptet?