Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Kåldolmarna med lammfärs och sötstark tomatchutney. Kåldolmarna steks inte på klassiskt vis med sirap – de får i stället sin sötma genom chutneyn.
Tomatchutney: Snitta ett kryss i toppen på tomaterna.
Lägg dem ca 30 sekunder i kokande vatten. Ta upp dem, spola dem i kallt vatten och dra bort skalet. Skär tomaterna i bitar och blanda en kastrull med socker,
vinäger, salt, ingefära och peppar. Låt koka sakta
utan lock tills drygt hälften av vätskan kokat bort. Låt kallna.
Kåldolmar: Koka upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Skär ut lite av stocken ur kålhuvudet och lägg ner det helt med stocksidan upp. Koka och skär loss bladen efter hand som de mjuknar. En gaffel och en liten vass kniv är bra redskap. Ta upp de mjuka bladen,
spola av i kallt vatten och låt dem rinna av. Fortsätt likadant tills alla kålblad är kokta.
Koka riset enligt anvisningar på paketet och låt det
svalna. Finhacka löken och stek den mjuk i smör utan att den tar färg. Låt den svalna. Blanda samman ris, lök, färs, ägg, vatten och salt till en ganska lös smet. Skär bort en del av den kraftiga bladnerven från utsidan av de kokta kålbladen.
Lägg ut ett blad i taget och lägg på färsblandning. Vik in kanterna och rulla ihop.
Sätt ugnen på 225°. Hetta upp smör i en stekpanna
och bryn kåldolmarna ca 1 minut på varje sida så att de får färg runtom. Lägg över dem i en ugnssäker form. När alla är stekta, häll vatten i stekpannan och lös upp buljongtärningen. Häll över dolmarna och stek dem i ugn ca 20 minuter.
Servera dolmarna varma med lite sky och tomatchutney.
Tips! När man kokar ett helt kålhuvud blir det en hel del blad som är för små att använda eller blad som går sönder. Spara gärna dessa, köp extra färs och gör en kålpudding. Det smakar lika bra som kåldolmar men är enklare att göra.