Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kåldolmar – klassiskt recept

Klassiskt recept på kåldolmar. Använd kokta korngryn eller matvete om du vill dryga ut färsen. Uteslut spiskummin om du föredrar dem mindre kryddiga. 

Kåldolmar – klassiskt receptKåldolmar – klassiskt receptKåldolmar – klassiskt recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1 huvudkål
  • 400 gkalvfärs
  • 0,5gul lök- finhackad
  • 1 dlgrädde
  • 1 dlmjölk
  • 2ägg
  • 1,5 tsksalt
  • 2 krmsvartpeppar- eller vitpeppar
  • knivsuddspiskummin
  • 2 msksmör
  • 12 msksirap
  • 2 dllingon- rårörda eller lingonsylt

Gör så här

  1. Skär ut roten på kålen och lägg den i kokande vatten.

  2. Koka bladen mjuka och ta upp dem allt eftersom de lossnar - tiden varierar beroende på kålsort.

  3. Blanda färsen och krydda den med en aning spiskummin (försiktigt mått!).

  4. Lägg ut bladen, för små dolmar cirka 25 blad. Då blir de ungefär hälften så stora som en vanlig kåldolme. Klicka ut färsen med matsked på bladen, två matskedar per blad blir lagom.

  5. Vik in kålens kanter och vira in färsen till en dolme. Packa dolmarna tätt i en smord långpanna och ringla över lite sirap.

  6. Grädda i ugnen i 225 grader i minst en halvtimme.

  7. Servera med kokt mandelpotatis och en sås gjord på grädde och skyn från dolmarna. Plus rårörda lingon!

Vad tyckte du om receptet?

Servera med potatismos, gräddsås och lingonsylt eller kokt mandelpotatis.