Servera med potatismos, gräddsås och lingonsylt eller kokt mandelpotatis.
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Klassiskt recept på kåldolmar. Använd kokta korngryn eller matvete om du vill dryga ut färsen. Uteslut spiskummin om du föredrar dem mindre kryddiga.
Skär ut roten på kålen och lägg den i kokande vatten.
Koka bladen mjuka och ta upp dem allt eftersom de lossnar - tiden varierar beroende på kålsort.
Blanda färsen och krydda den med en aning spiskummin (försiktigt mått!).
Lägg ut bladen, för små dolmar cirka 25 blad. Då blir de ungefär hälften så stora som en vanlig kåldolme. Klicka ut färsen med matsked på bladen, två matskedar per blad blir lagom.
Vik in kålens kanter och vira in färsen till en dolme. Packa dolmarna tätt i en smord långpanna och ringla över lite sirap.
Grädda i ugnen i 225 grader i minst en halvtimme.
Servera med kokt mandelpotatis och en sås gjord på grädde och skyn från dolmarna. Plus rårörda lingon!
Servera med potatismos, gräddsås och lingonsylt eller kokt mandelpotatis.