Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kålbuljong med fläsk och dragon

En enkel rätt med klassiska svenska ingredienser. Fläsket bidrar med den goda rökta och lite salta smaken.

Kålbuljong med fläsk och dragon
Kålbuljong med fläsk och dragon
Kålbuljong med fläsk och dragon
Kålbuljong med fläsk och dragon Foto: Joel Wåreus

Kålbuljong

  • 0,5spetskålshuvud- 500 g
  • 1 mskolivolja
  • 8 dlvatten
  • 0,5 dlkonc kycklingfond
  • 2 kvistartimjan
  • 1 tskättiksprit- 12%
  • 1 krmsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

kålmix

  • 1 klyftaspetskål- 150 g
  • 1 klyftarödkål- 150 g
  • 4brysselkål
  • 1 tskolivolja- gärna fruktig
  • 0,5 tskflingsalt
  • 1 krmsvartpeppar- nymald

Garnering

  • 4 skivorrökt sidfläsk
  • 20dragonblad

Gör så här

  1. Strimla spetskålen och bryn i olja. Häll på vatten och fond och lägg i timjan. Låt koka ihop tills hälften återstår. Krydda med ättika, salt och peppar. Sila genom en finmaskig sil eller genom ett kaffefilter.

  2. Mix: Skär spetskål och rödkål i mindre bitar. Lossa bladen från brysselkålen. Koka kålen mjuk, men fortfarande med tuggmotstånd, i saltat vatten i varsin kastrull, 1–3 min. Låt brysselkålsbladen koka med ca 30 sekunder. Ta upp ur vattnet och låt droppa av på en ren kökshandduk.

  3. Fördela kålen i tallrikar. Droppa över olja och strö över citronskal, salt och peppar.

  4. Servera buljongen i en kanna och häll den i tallrikarna vid bordet. Garnera med fläsk i mindre bitar och dragon.

Vad tyckte du om receptet?