Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
De flesta hushållsglassmaskiner klarar inte av att frysa en så här stor sats, så frys gärna glassen i omgångar eller frys in den i en form i frysen.
Blanda grädde, mjölk, honung och 1 dl socker i en kastrull. Krossa kaffebönorna grovt i en mortel och blanda ner i kastrullen. Hetta upp gräddblandningen.
Blanda äggulorna med 1 dl socker. Rör ner lite av den heta gräddblandningen för att äggulorna inte ska koagulera. Koka upp gräddblandningen och vispa ner äggulesmeten i kastrullen. Ta kastrullen från värmen och låt glassmeten kallna i kallt vatten. Låt blandningen stå och ”mogna” i kylen ca 12 timmar.
Chokladtryffel: Hacka chokladen. Koka upp grädde och honung och häll det över chokladhacket. Rör tills chokladen smält. Låt tryffeln kallna och tjockna i rumstemperatur ca 12 timmar.
Sila glassmeten. Frys glassen i omgångar i glassmaskin (här tipsar vi om en bra budget-variant). Den som inte har glassmaskin kan hälla smeten i en vid form och ställa i frysen. Rör med jämna mellanrum, varje halvtimme, tills glassen fått en konsistens som mjukglass.
Bred ut 1/3 av kaffeglassen i en form, ca 1 1/2 liter. Ringla över chokladtryffel och strö över marshmallows. Om chokladtryffeln blivit för trögflytande kan den värmas försiktigt i mikron. Fortsätt varva glass, chokladtryffel och marshmallows. Spara lite chokladtryffel och marshmallows till garnering. Ställ formen i frysen och frys ca 2 timmar.
Sänk ner formen i hett vatten ca 1 minut och stjälp upp glassen på ett fat. Garnera glasstårtan med chokladtryffel, marshmallows och chokladdoppade kaffebönor.