Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på glass med kaffesmak. En krämig glass med kaffe och salt kola. Den blir godast om glassmeten får vila i kylen över natten.
Mortla kaffebönorna grovt i en mortel.
Koka upp mjölk, grädde vaniljsocker och kaffebönor. Ta kastrullen från plattan och låt blandningen dra ca 1 timme.
Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Vispa äggulor och socker luftigt. Sila över kaffemjölken och blanda om. Häll smeten i en kastrull och värm under ständig vispning till 84°. Ta kastrullen från värmen. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i glassmeten. Låt svalna. Ställ smeten i kylen ca 12 timmar eller över natten.
Salt kolasås: Koka upp glykos och socker och sjud tills det fått en gyllenbrun färg och är ca 150°. Rör om då och då. Tillsätt grädden, lite i taget under omrörning. Låt koka till en jämn sås. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smör, vaniljsocker och salt under omrörning. Häll såsen i en skål. Täck med plastfolie och låt kallna i rumstemperatur.
Frys glassmeten i en glass-maskin eller i en bunke i frysen. Rör då om 2 gånger i timmen tills glassen är frusen. Ringla i kolasås på slutet.