Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kaffecheesecake 
med ­karamell

Kaffe och karamell är en perfekt kombination, len mockafyllning gifter sig väl med krispig karamelltopping i den här kakan.

Kaffecheesecake 
med ­karamell
Kaffecheesecake 
med ­karamell
Kaffecheesecake 
med ­karamell
FOTOGRAF ANN-CHARLOTTE FÄGERLIND

Ingredienser

  • 125 gsmör
  • 3,5 dlvetemjöl
  • 2 msksocker
  • 1 msknötter- hackade (går att utesluta)
  • 1ägg
  • 200 gcream cheese
  • 200 gmascarponeost
  • 0,5 dlmuscovadosocker
  • 0,5 dlsocker
  • 2ägg
  • 4 mskkaffepulver
  • 0,5 dlvatten
  • 1 dlsocker

Gör så här

  1. Blanda hastigt ihop smör, mjöl, socker och nötter till en smulig massa. Blanda i ägget till en deg. Arbeta degen så lite som möjligt.

  2. Tryck ut degen ända upp över kanten i en form med löstagbar kant cirka 22 centimeter i diameter. Låt stå i kylen cirka 30 minuter. Förgrädda pajskalet i 120 grader cirka 10 minuter.

  3. Koka upp vattnet och blanda i pulverkaffet. Låt svalna. Rör cream cheese, mascarpone­ost, socker och muscovadosocker slätt. Blanda ner kaffet i smeten. ­Tillsätt äggen, ett i taget och rör slätt.

  4. Häll smeten i formen och grädda i 120 grader i cirka 50 minuter tills fyllningen ”stannat”. Fyllningen ska kännas aningen lös i mitten, den stelnar när kakan svalnat.

  5. Koka sockret till toppingen till en gyllene karamell i en liten tjockbottnad kastrull. När karamellen är gyllene och det just börjat ryka är det lagom att hälla upp den på ­bakplåtspapper. Låt stelna och krossa sedan med hjälp av en kavel till krisp att toppa kakan med.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök