Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kaffe- och hasselnötsfudge

Prova rostade nötter och kaffe i fudge – vilken smakkombination!

Kaffe- och hasselnötsfudge
Kaffe- och hasselnötsfudge
Kaffe- och hasselnötsfudge
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 dlhasselnötter
  • 5 dlströsocker
  • 2,5 dlvispgrädde
  • 1 msksirap- ljus
  • 1 mskhonung- flytande
  • 2 msksmör
  • 2 msksnabbkaffepulver

Gör så här

  1. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills skalet börjar svartna och spricka. Gnugga bort skalet i en kökshandduk.

  2. Lägg ett bakplåtspapper i bottnen på en form, ca 20 x 30 cm. Lägg socker, grädde, sirap, honung, smör och kaffepulver i en kastrull och smält på svag värme. Pensla kanten på insidan av kastrullen med kallt vatten så att sockerkristallerna försvinner. Rör ihop och höj värmen. Låt koka till 113°.

  3. Sätt kastrullen i ett kallt vatten­bad och låt svalna till 50°. Rör ­om 2–3 gånger under tiden så att inte fudgen fastnar i bottnen. Ta upp kastrullen ur vattenbadet och vispa med elvisp 5–10 min, tills smeten börjar bli matt. Vänd i ­hasselnötterna och lägg smeten i formen. Platta till ytan med en ­palett. Låt fudgen kallna i kylen. Skär upp i bitar.

Vad tyckte du om receptet?