Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Jultårta med vit choklad och apelsin

En riktig jultårta med chokladbottnar och fyllning av apelsinkräm. Denna jultårta klarar att plockas fram ur kylen några gånger, precis som den andra julmaten. Den är lagom enkel att göra, och tillräckligt festfin.

Jultårta med vit choklad och apelsin
Jultårta med vit choklad och apelsin
Jultårta med vit choklad och apelsin
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 75 gsmör
  • 2 dlströsocker
  • 2ägg
  • 1potatis- kokt
  • 3 dlvetemjöl- (180 g)
  • 2 tskbakpulver
  • 2 tskvaniljsocker
  • 3 mskkakao
  • 0,5 dlmjölk

Fyllning

  • 2apelsiner
  • 2 dlvispgrädde
  • 2ägg
  • 1,5 dlströsocker
  • 0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)
  • 100 gsmör

Garnering

  • 100 gvit choklad- (Lindt)
  • 2 dlvispgrädde
  • 25 grostad sötmandel- flagad
  • florsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Lägg smöret i en bunke och rör eller vispa det mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa smeten slät.

  3. Riv eller mosa den kokta potatisen och rör ner i smeten.

  4. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och rör ner det i smeten lite i taget.

  5. Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter.

  6. Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna.

  7.  Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Finriv skalet av apelsinerna så att bara det gula kommer med. Lägg det åt sidan. Pressa apelsinerna och häll 2 dl av saften i en vid kastrull. Rör ner grädde, ägg, socker och majsstärkelse. Värm på strax över medelvärme och vispa hela tiden till en tjock kräm. Krämen ska bli så tjock att det blir ett spår när du drar vispen i botten. Men var uppmärksam – krämen får bara knappt koka. När krämen tjocknat, ta av från värmen och klicka i smör samt det rivna apelsinskalet. Rör till en jämn kräm. Häll upp i en skål och låt ­kallna.

    Foto: Lina Eriksson

    Jultarta fyllning

  8.  Smält chokladen i mikro eller i en liten kastrull på låg värme. Bred ut chokladen i ett tunt jämnt lager på ett bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen och stansa ut ­stjärnor med ett kakmått.

    Foto: Lina Eriksson

    jultårta recept

  9.  Dela kakan i tre tårtbottnar. Är den lite toppig kan det översta lagret jämnas till.

    Foto: Lina Eriksson

    jultårta-recept

  10. Bred apelsinkräm mellan bottnarna och jämna till runt om.

    Foto: Lina Eriksson

    jultårta med choklad

  11. Vispa grädden och täck tårtan med ett tunt lager. Strö mandel på ovansidan. Pudra över florsocker och garnera tårtkanten med ­stjärnor.

    Foto: Lina Eriksson

    Recept tårta till jul

Vad tyckte du om receptet?

Går att förbereda

Både bottnar och fyllning kan göras dagen före.

Hållbarhet

Tårtan håller 2–3 dagar om den förvaras svalt hela tiden. 

Mörk choklad i stället för vit

Den som hellre vill ha mörk choklad på kan smälta det i stället. Vit choklad är lite svårare att hantera än vanlig mörk. Vit choklad av märket Lindt var den som bäst klarade att smältas och sedan stelna igen.

Andra formar än stjärnor

Stjärnor behöver det givetvis inte vara, utan hjärtan eller granar passar också till jul.