En riktig jultårta med chokladbottnar och fyllning av apelsinkräm. Denna jultårta klarar att plockas fram ur kylen några gånger, precis som den andra julmaten. Den är lagom enkel att göra, och tillräckligt festfin.
När du ändrar antalet portioner så kan tillagningstiden ändras. Den är beräknad efter grundreceptet.
Det är bara måtten till vänster, före ingrediensen, som räknas om. Inte det som kan stå i parentesen efter.
75 gsmör
2 dlströsocker
2ägg
1potatis- kokt
3 dlvetemjöl- (180 g)
2 tskbakpulver
2 tskvaniljsocker
3 mskkakao
0,5 dlmjölk
Fyllning
2apelsiner
2 dlvispgrädde
2ägg
1,5 dlströsocker
0,5 dlmajsstärkelse (Maizena)
100 gsmör
Garnering
100 gvit choklad- (Lindt)
2 dlvispgrädde
25 grostad sötmandel- flagad
florsocker
Gör så här
Sätt ugnen på 175°.
Lägg smöret i en bunke och rör eller vispa det mjukt tillsammans med sockret. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa smeten slät.
Riv eller mosa den kokta potatisen och rör ner i smeten.
Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao i en skål och rör ner det i smeten lite i taget.
Blanda ner mjölken och häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna.
Skölj apelsinerna noga i ljummet vatten. Finriv skalet av apelsinerna så att bara det gula kommer med. Lägg det åt sidan. Pressa apelsinerna och häll 2 dl av saften i en vid kastrull. Rör ner grädde, ägg, socker och majsstärkelse. Värm på strax över medelvärme och vispa hela tiden till en tjock kräm. Krämen ska bli så tjock att det blir ett spår när du drar vispen i botten. Men var uppmärksam – krämen får bara knappt koka. När krämen tjocknat, ta av från värmen och klicka i smör samt det rivna apelsinskalet. Rör till en jämn kräm. Häll upp i en skål och låt kallna.
Foto: Lina Eriksson
Jultarta fyllning
Smält chokladen i mikro eller i en liten kastrull på låg värme. Bred ut chokladen i ett tunt jämnt lager på ett bakplåtspapper. Låt den stelna i kylen och stansa ut stjärnor med ett kakmått.
Foto: Lina Eriksson
jultårta recept
Dela kakan i tre tårtbottnar. Är den lite toppig kan det översta lagret jämnas till.
Foto: Lina Eriksson
jultårta-recept
Bred apelsinkräm mellan bottnarna och jämna till runt om.
Foto: Lina Eriksson
jultårta med choklad
Vispa grädden och täck tårtan med ett tunt lager. Strö mandel på ovansidan. Pudra över florsocker och garnera tårtkanten med stjärnor.
Foto: Lina Eriksson
Recept tårta till jul
Vad tyckte du om receptet?
(Betyg: 3,8 · 175 röster)
Går att förbereda
Både bottnar och fyllning kan göras dagen före.
Hållbarhet
Tårtan håller 2–3 dagar om den förvaras svalt hela tiden.
Mörk choklad i stället för vit
Den som hellre vill ha mörk choklad på kan smälta det i stället. Vit choklad är lite svårare att hantera än vanlig mörk. Vit choklad av märket Lindt var den som bäst klarade att smältas och sedan stelna igen.
Andra formar än stjärnor
Stjärnor behöver det givetvis inte vara, utan hjärtan eller granar passar också till jul.