Recept från Mitt kök
Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Julparfait smakar gudomligt gott med kolasås och hemlagad knäck med salta cashewnötter.
Knäck: Täck en liten ugnsplåt eller långpanna med bakplåtspapper och pensla papperet med oljan.
Lägg sockret i en släpplättstekpanna och låt det börja smälta på medelstark värme. När cirka en tredjedel del av sockret smält, rör runt i massan med till exempel en visp tills allt socker smält. Sjud det till ljusbrun karamell. Häll karamellen på papperet på plåten, strö genast över de hackade nötterna (karamellen stelnar snabbt). Bred ut och låt kallna. Hacka i bitar.
Parfait: Vispa grädden, ej för fast, i en bunke.
Mät upp äggulorna, kanel, kardemumma och socker i en bunke och vispa det vitt och poröst. Tillsätt den vispade grädden och vispa ihop, bara tills allt blandas.
Häll parfaitmassan i en glass- eller sockerkaksform, som rymmer cirka 1,7 liter. Sätt på ett tillhörande lock eller täck formen med plastfilm. Ställ formen in i frysen och låt stå minst ett dygn eller till serveringen.
Doppa formen i hett vatten och stjälp upp parfaiten på ett fat. Temperera parfaiten i kylskåp cirka 20 minuter.
Garnera med kolasås och krossad knäck strax före serveringen.
Recept från Mitt kök