Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julkryddat surdegsbröd

Recept på julkryddat surdegsbröd. Surdegen tar tid, brödet kan bakas ut efter fyra dagar.

Julkryddat surdegsbröd
Julkryddat surdegsbröd
Julkryddat surdegsbröd
Foto: Lina Eriksson

Vetesurdeg

  • 4 dlvatten
  • 5 dlvetemjöl

Julbröd

  • 15 gjäst
  • 6 dlvatten
  • 3 mskbrödsirap
  • 1 tskanis- mald
  • 1 tskfänkål- mald
  • 1 tskpomerans- mald
  • 1 tskkummin- mald
  • 2 tsksalt
  • 4 dlrågmjöl- fint (220 g)
  • 12 dlvetemjöl special- (720 g) + 1/2 dl till utbakning
  • 1 dlrussin

Gör så här

  1. Surdeg: Blanda 2 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Lägg över plast. Låt stå i rumstemperatur 2 dygn.

  2. Blanda i 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl och låt stå ytterligare 1 dygn. Tillsätt 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl och låt stå 1 dygn.

  3. Julbröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen. Tillsätt 300 g surdeg och rör ut den i vattnet. Rör i sirap, brödkryddor, salt och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen smidig 8-10 min. Vänd i russin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.

  4. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Platta ut och vik ihop den 2 gånger. Jäs ytterligare 1-1 1/2 timme under bakduk. Dela degen i två bitar och forma till släta bullar. Lägg bullarna i mjölade jäskorgar eller låt jäsa direkt på en plåt med bakplåtspapper ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.

  5. Vänd upp degen på en plåt med bakplåtspapper, om den jäst i korgar. Sätt in brödet mitt i ugnen. Spraya in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 200°. Grädda brödet ca 35 min. Låt kallna på galler.

Vad tyckte du om receptet?