Ser sidan konstig ut?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?
Recept på julkryddat surdegsbröd. Surdegen tar tid, brödet kan bakas ut efter fyra dagar.
Surdeg: Blanda 2 dl vatten och 2 dl vetemjöl. Lägg över plast. Låt stå i rumstemperatur 2 dygn.
Blanda i 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl och låt stå ytterligare 1 dygn. Tillsätt 1 dl vatten och 1 1/2 dl vetemjöl och låt stå 1 dygn.
Julbröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll vattnet över jästen. Tillsätt 300 g surdeg och rör ut den i vattnet. Rör i sirap, brödkryddor, salt och rågmjöl. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, och arbeta degen smidig 8-10 min. Vänd i russin. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Platta ut och vik ihop den 2 gånger. Jäs ytterligare 1-1 1/2 timme under bakduk. Dela degen i två bitar och forma till släta bullar. Lägg bullarna i mjölade jäskorgar eller låt jäsa direkt på en plåt med bakplåtspapper ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 250°.
Vänd upp degen på en plåt med bakplåtspapper, om den jäst i korgar. Sätt in brödet mitt i ugnen. Spraya in lite vatten med en blomspruta och sänk värmen till 200°. Grädda brödet ca 35 min. Låt kallna på galler.